Znate li šta se dogodi srcu kada vas neko odbaci?

Znate li šta se dogodi srcu kada vas neko odbaci?

Koliko puta smo čuli ili sami izgovorili „srce mi je stalo“. To se obično događa kada osećamo strah zbog nečega što se događa nama ili nekom nama veoma bliskom.

Foto: Pixabay

Ne znamo pouzdano da li je ovo samo metafora ili se možda srce tada stvarno zaustavlja ali naučno je potvrđeno da ima situacija u životu kada se to stvarno dešava.

Tako holandski istraživači, na osnovu studije koju su radili, tvrde da se naše srce zaustavlja i prestane da kuca i to i u bukvalnom i u organskom smislu te reči, svaki put kada se u društvu osetimo odbačenim.

  Foto: Shutterstock

Ovo istraživanje otkriva koliko nam je to odbacivanje i neprihvatanje od strane drugih zapravo mnogo teže nego što bismo na prvi pogled mogli i da zamislimo.

Istraživači imaju i objašnjenje šta se zapravo dešava u našem organizmu zbog neočekivanog odbacivanja od drugih. Ljudi tada, objašnjavaju oni, ne osećaju samo emotivni već i fizički stres.

Foto: Shutterstock

Taj stres se ogleda u povećanju nivoa kortizola, poznatog hormona stresa, zatim u reakciji parasimpatičkog sistema i radu srčanog mišića.

Naučnici sa Univerziteta u Amsterdamu su analizirali kardiološke reakcije 22 studenata koji su bili prikačeni elektrodama za elektrokardiogram i to u trenutku kada im je saopštavan odgovor o prijemu njihove molbe za upis.

Kod studenata čija je molba odbijena, zabeleženo je da je došlo do usporavanja rada srca kao i do preskakanja jednog otkucaja.

Foto: Shutterstock

Zanimljivo je i da je slična reakcija zabeležena i kada je studentima rečeno da izgledaju stariji na slici nego što stvarno jesu.

Osećaj odbačenosti može zaista da zaustavi srce, zaključak je holandskih istraživača.