Znate li šta simbolizuju predmeti na crkvenom venčanju?

Znate li šta simbolizuju predmeti na crkvenom venčanju?

Jesen je vreme svadbi koje osim građanskog kod nas sve češće podrazumevaju i crkveno venčanje. Znate li šta zapravo simbolizuju predmeti na crkvenom venčanju koji su sastavni deo ceremonije?

 Foto: Shutterstock

Burme na domalom prstu desne ruke simbol su bračne zajednice i vernosti do kraja života. Razmena prstenja, odnosno stavljanje prstena na prst supružnika, što rade i mlada i mladoženja, simbolizuje bezgranično poverenje u njega i davanje samog sebe onom drugom.

 Foto: Shutterstock

Sveće su simbol čistote i večne svetlosti carstva nebeskog. Simbolizuju duhovnu volju para da primi Hrista koji će ih blagosloviti kroz čin venčanja.

Mladencima se desne ruke vezuju srpskim belim platnom. Vezivanje simbolično označava njihovu životnu vezanost, međusobno poštovanje, slogu i vernost. Ruke su vezane tokom cele ceremonije da bi simbolizovale jedinstvo para.

 Foto: Shutterstock

Venci odnosno krune, koje im se stavljaju na glavu, znakovi su slave i časti kojima ih Bog kruniše. Mlada i mladoženja se krunišu kao kralj i kraljica svog malog kraljevstva u kome će poštovati Boga, vladati se mudro i pravično.

 Foto: Shutterstock

Vino koje mladenci ispijaju simbolizuje događaj u Kani Galilejskoj, kada je Hrist na svadbi vodu pretvorio u vino i dao ga mladencima. Pijenje iz iste čaše označava uzajamnu podelu radosti i žalosti, znak je životne harmonije a paru poručuje da će od toga trenutka deliti sve u životu, radosti kao i tugu.

Njihove radosti će ubuduće biti udvostručene a njihova tuga prepolovljena jer će biti podeljena.

Zatvoreno za komentare.