Znate li zašto imamo noćne more?

Znate li zašto imamo noćne more?

S vremena na vreme, skoro svi iskusimo snove zbog kojih se probudimo oznojani, preplašeni, uplakani, a ponekad čak ne možemo da dođemo do daha jer su nas noćne more bukvalno gušile. Padanje, utapanje, bežanje, zastrašujući predmeti, životinje, kao i ljudi sa užasnim ličnostima su jako česta pojava u snovima većine ljudi.

Ukoliko ste jedan od onih kojima se noćne more povremeno javljaju, nemate razloga za brigu, jer niste pod uticajem neke fiziološke ili psihološke bolesti. Ipak, ukoliko vam se noćne more javljaju gotovo svaku noć, vreme je da se posavetujete sa svojim lekarom jer vam vaša podsvest možda skreće pažnju na neki problem.

Psihoterapeut Džefri Samber, koji je studirao globalnu mitologiju snova na Harvardu, kaže da noćne more ukazuju na potrebu da se pozabavimo nečim što u nama izaziva strah.

"One mogu da budu i način da se oslobodimo tih strahova, što zavisi od naše reakcije na san", tvrdi Samber. 
 
Kako dodaje, ako nas u toku noći trgne strašan košmar i pokušamo istog trenutka da ga zaboravimo, velike su šanse da će se ponoviti. 
 
"Noćne more uglavnom nastaju zbog nekih događaja iz prošlosti, što znači da nisu znaci da će nam se nešto loše desiti u budućnosti. One i postoje da bi nas uzdrmale, da bi nas naterale da se suočimo sa strahom u njegovom korenu, da bi se obračunali sa neprijatnošću, ili da jednostavno potražimo pomoć, ukoliko sami ne možemo da rešimo problem", napominje on.
 
Šta su u stvari košmari?

Noćne more ili košmari su realistični snovi koji nas zbog svog uznemirujućeg sadržaja često probude iz dubokog sna. To su neprijatni snovi koji izazivaju jake negativne emocije u mozgu, kao što su strah, horor, očaj, anksioznost i tuga.

Noćne more imaju tendenciju da se javljaju najčešće tokom REM faze spavanja, faze u kojoj najčesće sanjamo. Upravo zbog REM faze, koja "napreduje" kroz noć, noćne more se najčešće javljaju u jutarnjim satima.

Šta uzrokuje noćne more?

Noćne more su često spontane, ali mogu biti uzrokovane i različitim faktorima, kao što su određeni poremećaji kojih verovatno nismo ni svesni.

Postoji niz fizičkih, kao i psiholoških faktora koji pokreću noćne more. Najmoćniji od svih je stres, koji nam jednako šteti i fizički i psihički i kada smo budni i kada spavamo. Osećaj neuspeha, bežanje, kao i snovi u kojima ste zarobljeni često se tumače kao noćne more uzrokovane upravo stresom.

Zatvoreno za komentare.