Žrtve predrasuda - danas je Međunarodni dan crnih mačaka!

Žrtve predrasuda – danas je Međunarodni dan crnih mačaka!

Nepravedno optužene, crne mace vekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama sveta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donele sreću, novac, uspeh, sigurnost. Danas je Međunarodni dan crnih mačaka!

Foto: Unsplash

Crne mačke su najveće žrtve predrasuda, iako je jedino po čemu se izdvajaju zapravo samo boja njihovog krzna.

Malo je poznato da se 17. avgusta proslavlja Međunarodni dan crnih mačaka. Ovaj dan ustanovljen je kako bi se odala počast ovim prelepim mačkama o koje smo se kroz vekove mnogo ogrešili zahvaljujući predrasudama i sujeverjima.

Pročitajte neke zanimljivosti o macama za Međunarodni dan crnih mačaka:

Crne mačke se smatraju najboljim prijateljima mornara

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke verujući da donose sreću i da će im osigurati bezbedan povratak kući.

One nisu crne već tamnoplave

Na odgovarajućem svetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugalj, sivo-crne do braon-crne. Postoje 22 različite vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija pigmentacija crne dlake je mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu prouzrokuje žute oči.

Egipćani su ih obožavali kao božanstva

Stari Egipćani su izrazito cenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačija boginja. Za sve crne mace koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi naneo štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Veruje se da održavaju srećan brak

U Midlandsu (Velika Britanija) veruju da je crna mačka povezana sa srećnim brakom, te su crne mace često naslikane na pozivnicama za venčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s venčanjem, prenosi National Geographic.

Zatvoreno za komentare.