Grad u Srbiji pokrenuo inicijativu za zabranu rada nedeljom!

Grad u Srbiji pokrenuo inicijativu za zabranu rada nedeljom!

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu da se uspostavi zabrana rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica.

Foto: Shutterstock

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih od koji su 70 odsto žene.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je FoNetu da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni, rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih

Foto: Shutterstock

Takvo radno vreme unišava život i zdravlje zaposlenih jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek.

Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete, istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

On je naveo da poslodavci često ucenjuju zaposlene i govore im "ako vi nećete ima ko hoće" i da su minimalne zarade katastrofalne.

5 reagovanja na “Grad u Srbiji pokrenuo inicijativu za zabranu rada nedeljom!”

  1. BRAVOOOO…Hvala Bogu da se bar neko usudio da to uradi…nadam se samo da cete uspeti i da ce i drugi krenuti basim primerom…Diboko iz sveg srca se nadam….

  2. Čuj ,veliki trgovinski lanci poštuju 40.časovno radno vreme….e stvarno me ni Monty Python nije ovako nasmejao……