Kako da dvorište pretvorite u raj za decu?

Kako da dvorište pretvorite u raj za decu?

Igra na otvorenom je nezamenljiva - i to znaju sve generacije pre digitalizacije sveta.

Foto: Unsplash

Na ulici, dvorištu i parkovima, sklapana su prva prijateljstva, učene prve igre i sve u svemu, kreirane najlepše uspomene iz detinjstva koje se prepričavaju tokom celog života. Ukoliko ste roditelj u modernom svetu, verovatno vas frustrira činjenica da deca ni blizu toliko vremena ne provode na otvorenom kao što su to činila nekada.

Ipak, dobre vesti su da deca definitivno mogu naučiti da vole da provode više vremena na otvorenom - ali ih vi morate motivisati i kreirati im siguran i zabavan prostor u kome će mališani poželeti da budu. Treba da od svog dvorišta pretvorite pravi mali raj za dečiju igru!

Zanima vas kako to da uradite? U nastavku teksta otkrivamo vam kako!

Temeljno pokošen travnjak, spasiće vas od borbe sa nemilosrdnim parazitima poput krpelja, a dobra oprema za košenje trave olakšava posao sređivanja dvorišta - uz malo truda i minimalno ulaganja, vaše dvorište može postati novo omiljeno za razonodu mališana u koje će poželeti da se vrate!

#1 Napravite maksimalno prostora za igranje i sport

Svaka motivisanost za igru i razonodu počinje od posedovanja prostora za istu - zbog toga obezbedite i oslobodite prostor u dvorištu koji će vaši mališani moći da koriste. Veličina dvorišta će svakako uticati na mogućnosti za igru, ali treba imati u vidu da čak i najmanje dvorište može ponuditi bezbroj opcija.

Velika dvorišta dozvoliće potencijalnu organizaciju grupnih sportova ili montiranje koša, što je uvek fantastična opcija koja će biti zabavna deci čak i onda kada porastu. Ipak, manja dvorišta takođe daju prostora za igre poput badmintona - budući da ovaj sport ne zahteva veliki teren.

Jako je bitno da ukoliko imate malo dvorište, optimalno koristite slobodan prostor, i razmislite da li je moguće da određeni deo dvorišta namenite isključivo za igru dece.

Bezbednost je vrlo važna, pa ukoliko posedujete alate za sređivanje dvorišta ili neke druge potencijalno opasne predmete za decu, mudro je nameniti poseban kutak dvoišta za to, koji je van domašaja dece.

Odvajanje posebnog prostora za igru, takođe će sprečiti i potencijalnu štetu, koja je, ako je verovati uspomenama odraslh - gotovo neizbežna kada je u pitanju igra na otvorenom. Potrudite se da obezbedite prostor za igru i napravite najviše moguće mesta za bezbrižno trčanje, igranje, skakanje i druge aktivnosti na otvorenom.

Foto: Unsplash

#2 Nabavite rekvizite za igru na otvorenom

Kada ste odlučili koji deo dvorišta je bezbedno da deca koriste, i čijem ćete se uređivanju posvetiti, trebalo bi da nabavite rekvizite za igru na otvorenom.

Ukoliko želite da motivišete decu da se igraju na otvorenom i načinite dvorište primamljivijom opcijom od modernih igrica na uređajima - rekviziti će vam umnogome pomoći da osvojite pažnju.

Mreža za tenis ili badminton, koš ili čak improvizovani gol, definitivno su odlična opcija ukoliko želite da motivišete decu da se bave sportom i naučite ih pravilima ove igre, ali i uključe i svoje prijatelje, braću ili sestre u igru.

Montažni bazeni su takođe odlična opcija u letnjim danima, a za većinu dece bazen u dvorištu je upravo sinonim za mesto nalik raju.

Pozitivna strana sportskih rekvizita i bazena jeste činjenica da u njima uživaju deca svih generacija - pa možda čak i odrasli. Ipak, valja pomenuti da će za većinu mališana prostor za trčanje uz frizbi ili loptu biti sasvim dovoljan da načine svoj mali raj i uživaju u igri na otvorenom - naročito onda kada imaju društvo.

Napraviti dvorište u raj za decu zaista može biti minimalno ulaganje, a baš kao što možete kupiti klackalice za dvorište, ljuljaške i slične rekvizite koje deca obožavaju - možete ih i napraviti.

Ljuljaške od starih automobilskih guma okačenih o drvo su deo uspomena brojnih generacija, a podjednako su zabavne baš kao i one ljuljaške iz parka!

Foto: Unsplash

#3 Naučite decu osnovama baštovanstva i ljubavi ka biljkama

Na samom kraju, ukoliko posedujete dvorište i želite da ga približite vašim mališanima, zašto ih ne biste upoznali sa njegovom suštinom - predivnim biljakama i cvećem koje tu stanuje. Ukoliko živite u kući sa dvorištem, ovo je divna prilika da vaše mališane od malih nogu naučite lepim navikama i prelepom hobiju - baštovanstvu.

Rekviziti popularni za plažu - kantica, kofica i lopatica, mogu podjedanko biti zabavni i u bašti, a uz pomoć njih možete naučiti mališana da presadi biljku ili je redovno zaliva! Dvorište je divan način da vašu viziju raja podelite sa vašom decom i zajedno uživate u lepoti uređene bašte.

Pored neopisive zabave, ovo je i vrlo lep način da dete naučite odgovornosti i brizi. Možete zasaditi jednu biljku za njega, za čije zalivanje i čuvanje će biti odgovorno - na ovaj način biće motivisano da češće provodi vreme napolju, a usput će razvijati divne navike uz svog novog prijatelja.

Ovo je i odlično rešenje ukoliko iz nekog razloga vaš mališan ili vi ne možete da imate ljubimca poput psa ili mačke. Na samom kraju, ljubimci na otvorenom će svakako za mnogu decu, ali i odrasle predstavljati pravi mali raj na zemlji - pa ukoliko ste u mogućnosti da vašoj deci podarite ovakvog prijatelja, nemojte ih lišiti tog iskustva.

Nadamo se da smo uspeli da vam pokažemo da zadatak da dvorište pretvorite u raj za decu nije tako zahtevan i da ste u našem tekstu pronašli korisne savete koji će vam pomoći prilikom adaptiranja vašeg dvorišta! Srećno!

Zatvoreno za komentare.