Kako izgleda obrada betona?

Kako izgleda obrada betona?

Beton je jedan od najčešće korišćenih građevinskih materijala u svetu. Njegova popularnost se može pripisati jednostavnosti procesa izrade, visokoj čvrstoći i trajnosti. 

Foto: Pexels

Međutim, da bi se dobila kvalitetna i funkcionalna betonska površina, potrebno je pravilno obraditi betonsku masu uz pomoć različitih tehnika, procesa i alata.

U nastavku teksta upoznajte se sa svim koracima u obradi betona, kao i alata koji se koriste pri obradi i steknite uvid u to kako izgleda celokupan proces obrade betona.

Ravnanje i glačanje betona

Glatkoća betona je jedan od ključnih faktora za kvalitet betonske površine. To znači da je potrebno da se betonska masa glatko rasporedi po površini i uklone sve neravnomernosti ili grubosti. Ova faza se obično vrši posle postavljanja betona, a pre nego što se betonska masa stegne.

Postoji više načina za postizanje glatke betonske površine a obično je uz pomoć helikoptera za beton. Za manje betonske površine koristi se ručni helikopter za beton, samohodni helikopter ili sedeći.

Postoje nekoliko razloga zašto je brušenje betona neophodno:

- Estetika - glatka površina daje betonu više sjaja i profesionalnog izgleda, čineći ga atraktivnijim za oko.

- Trajnost - gruba površina može zaći česticama prljavštine i vlage, što može dovesti do stvaranja pukotina i drugih oštećenja u toku vremena. Glatka površina pomaže da se to spreči, što osigurava duži život betona.

- Funkcionalnost - glatka površina olakšava čišćenje i održavanje betona. Takođe, može pomoći smanjenju opasnosti od klizanja i padanja.

Takođe, za manje površine za potrebe kućnih radova, mogu se koristiti i brusilice za beton i špatule.

Stezanje betona

Stezanje betona je proces koji se odvija nakon što se beton postavi u željeni oblik. Cilj stezanja betona je da se osigura jednolika i kontinuirana kristalizacija hidratacije cementa, što rezultira stegnutijim i čvršćim betonom.

Postoje nekoliko tehnika stezanja betona:

- Mehaničko stezanje - ova tehnika se sastoji u udaranju betona sa specijalnim alatima  koji se koriste da se uklone mehuraste mesta i da se osigura jednoliko distribuiranje materijala.

- Vodeno stezanje - ova tehnika se sastoji a pokrivanja betona vodom i ostavljanja da se suši. Voda doprinosi kontrolisanom stvaranju pora u betonu, što rezultira čvršćim i izdržljivijim betonom.

- Kombinovano stezanje - ova tehnika kombinuje mehaničko i vodeno stezanje, što omogućava da se postignu najbolji rezultati.

Stezanje betona je važan korak u procesu obrade betona, i osigurava da beton ima željenu čvrstoću i trajnost. Ukoliko se proces stezanja propusti ili se ne izvrši pravilno, to može dovesti do stvaranja mehurastih mesta, pukotina i drugih problema u kvalitetu betona.

Foto: Pexels

Sušenje betona

Nakon stezanja na red dolazi sušenje betona. Sušenje betona je proces u kojem se betonu omogućava da se potpuno osuši i stvrdne pre nego se nastavi s daljom obradom ili korišćenjem. Ono može potrajati od nekoliko dana, pa sve do nekoliko nedelja, u zavisnosti od veličine površine i debljine betona, kao i od spoljašnjih uticaja kao što su temperatura i vlažnost vazduha.

Sušenja betona se može vršiti prirodnim ili veštačkim sušenjem. Prirodno sušenje podrazumeva sušenje betona na vazduhu, dok se veštačko sušenje obično koristi kada je potrebno brzo sušenje betona, kako bi se nastavilo s daljom obradom. Ovo sušenje se može obaviti pomoću sušilice za beton ili korištenjem toplotne energije.

Brušenje betona

Nakon što se beton potpuno osuši, sledi proces brušenja. Brušenje se obično izvodi uz pomoć specijalnih brusilica za beton, kako bi se uklonile neravnine i površinske pukotine. Ova faza takođe omogućava da se beton pripremi za dalje tretiranje, kao što su bojenje i lakiranje.

Bojenje

Nakon brušenja, beton se može bojiti u željenu boju. Ovaj korak se obično koristi da bi se postigao specifičan estetski izgled betona ili da bi se beton zaštitio od atmosferskih uticaja. Postoje različiti proizvodi za bojenje betona, od boja na bazi vode do onih u čijem se sastavu nalaze oksidi gvožđa.

Međutim, važno je koristiti visokokvalitetne proizvode za bojenje betona i pažljivo pratiti uputstva proizvođača kako bi se osiguralo da se postigne željeni rezultat i da se zaštiti beton od štetnih uticaja.

Poliranje betona

Poliranje betona je proces u kojem se betonska površina obrađuje kako bi se stvorio glatki, sjajni površinski izgled. Ovaj korak se izvodi pomoću posebnih alata za poliranje. Poliranje takođe povećava otpornost betona na abraziju i hemijske uticaje, kao i na spoljašnje uticaje, kao što su prljavština, masnoća i voda.

Zaštita betona

Na kraju procesa obrade betona, potrebno je zaštititi beton. Ova faza se izvodi kako bi se sprečilo uništavanje betona od spoljašnjih uticaja, kao što su voda, prašina i UV zračenje. Postoje različiti proizvodi za zaštitu betona, od vodootpornih premaza pa sve do UV stabilnih lakova.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vas uputili u proces obrade betona, te da ste uvideli važnost svakog od ovih koraka na finalan izgled, ali i kvalitet betona.

Zatvoreno za komentare.