Nisu samo za doručak: kako još možete koristiti integralne pahuljice?

Nisu samo za doručak: kako još možete koristiti integralne pahuljice?

Integralne pahuljice su osnovna namirnica koja se može naći u većini domaćinstava, jer su popularna opcija za doručak. Međutim, ono što većina ljudi ne zna je da su ove pahuljice neverovatno svestran sastojak koji se može koristiti na razne alternativne načine osim da se jedu za doručak. 

Foto: Pexels

Od domaćih proizvoda za negu kože do hranilica za ptice, pahuljice se mogu koristiti na različite neočekivane načine. 

Međutim, integralne pahuljice ipak najviše koriste oni koji se bave sportom, bilo da je to joga za početnike, odlazak u teretanu ili trčanje.

U nastavku pročitajte par načina za korišćenje inegralnih pahuljica kojih se možda ranije niste setili.

Domaći proizvodi za negu kože

Integralne pahuljice se mogu samleti u fini prah i koristiti kao piling u „uradi sam“ proizvodima za negu kože. Ovsene pahuljice su odlične za ovo jer sadrže saponine koji ih čine prirodnim sredstvima za čišćenje, a takođe mogu da umire iritaciju i upale kože. 

Ovsena kaša je dovoljno nežna za upotrebu na osetljivoj koži i odlična je za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Fini prah se može pomešati sa medom i maslinovim uljem kako bi se napravio nežni piling za lice ili dodati u kadu za umirujuću kupku. Takođe možete napraviti sapun od ovsene kaše, maske za lice i losione sa ovim jako dobrim sastojkom.

Ovsene pahuljice se mogu iskoristiti i kao maska za ruke, jer deluju nežno i umirujuće na našu kožu.

Posip za mačke

Ako ste vlasnik mačaka, možda tražite ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnom mačjem pesku. 

Integralne pahuljice mogu biti odlična prirodna opcija. Jednostavno napunite kutiju za pesak ovim pahuljicama i zamenite po potrebi. Ne samo da je ova metoda ekološki prihvatljiva, već takođe može pomoći u kontroli neprijatnih mirisa. 

Sve integralne pahuljice imaju veliku moć upijanja, što znači da mogu da zarobe vlagu i mirise povezane sa mačjim peskom. Ova aletrnativa za mačiji posip takođe ne sadrže štetne hemikalije i mirise koji mogu da iritiraju respiratorni sistem vaše mačke.

Sigurno je ovo jedna od neočekivanih upotreba ovih pahuljica, ali nije teško isprobati.

Razna umetnička dela

Ove pahuljice se mogu koristiti kao prirodna, biorazgradiva alternativa šljokicama u umetničkim delima, a pogotovo će deci biti zanimljivo. 

Integralne pahuljice možete obojiti u različite boje koristeći boje za hranu ili tečne akvarele, a zatim ih koristiti za ukrašavanje i stvaranje novih umetničkih dela. Tekstura ovsenih pahuljica čini ih odličnom zamenom za šljokice i mogu dodati jedinstven i interesantan pečat vašim slikama. 

Integralne pahuljice možete koristiti i za kreiranje teksturiranih površina na vašim umetničkim projektima, ili čak kao podlogu za domaći papir.

Đubrivo za biljke

Pahuljice svih vrsta se mogu dodati u kompost ili koristiti preko zemlje u kojoj su  biljke kako bi im obezbedili hranljive materije. 

One sadrže niz minerala, uključujući magnezijum, kalijum i fosfor, koji mogu pomoći da biljka raste i bude zdrava. Visok sadržaj vlakana svih ovih integralnih pahuljica takođe pomažu u poboljšanju strukture zemljišta i zadržavanju vlage. 

Možete ih koristiti za ishranu baštenskih biljaka ili sobnih biljaka, a posebno su efikasne za uzgoj povrća poput paradajza, paprike i krastavca.

Ove pahuljice su veoma zdrave za naše telo, ali i za biljne organizme, tako da sledeći put cveću ponudite malo svoje kaše.

Foto: Pexels

Hranilice za ptice

Ovo je još jedan projekat koji će biti zanimljiv deci, ali i svim odraslima koji vole prirodu. Integralne pahuljice se mogu koristiti za pravljenje domaćih hranilica za ptice. 

Pomešajte neku vrstu pahuljica sa puterom od kikirikija i uvaljajte loptice, zatim zakačite kanap ili traku i okačite o granu drveta, a možete ih staviti i na svoj prozor.

Ptice će uživati u ovoj poslastici, a vi ćete imati priliku da ih posmatrate. Integralne pahuljice su odličan izvor ugljenih hidrata i proteina, što ih čini hranljivom poslasticom za ptice. Takođe možete dodati druge sastojke kao što su semenke suncokreta ili sušeno voće da biste napravili još bogatiju gozbu za vaše krilate prijatelje.

Integralne pahuljice su sastojak koji ima mnogo potencijala i van kuhinje. Od proizvoda za negu kože do đubriva i hrane za ptice, ove pahuljice imaju niz prednosti i mogućnosti koje vredi istražiti.

Pored toga, ovsene pahuljice imaju niz zdravstvenih prednosti koje ih čine vrednim sastojkom prirodnih lekova. Oni mogu pomoći u smirivanju iritacije kože, smanjenju upale i olakšanju svraba i drugih stanja kože. Ovsene pahuljice su takođe odličan izvor vlakana i složenih ugljenih hidrata, što ih čini zasitnom i hranljivom opcijom za niz jela.

Dakle, bez obzira da li istražujete svet „uradi sam“ nege kože ili tražite prirodni lek za stanje kože, ove pahuljice su svestran i vredan sastojak koji ne treba zanemariti. Sa svojim nizom prednosti i mogućnosti, pahuljice imaju potencijal da dodaju vrednost vašem životu na brojne neočekivane načine.

Zatvoreno za komentare.