Šta sve treba da ima jedan dobar kafić u Beogradu?

Šta sve treba da ima jedan dobar kafić u Beogradu?

Gotovo uvek kada želimo da se okupimo sa prijateljima u gradu i provedemo još jedno lepo popodne ili veče, fali nam ideje za dobar kafić u koji ćemo se uputiti.

Foto: Pixabay

Uzastopni izlasci na ista mesta umeju da dosade, a često se desi da su nam omiljena mesta ne tako blizu.

Sa druge strane, ni vlasnici kafića ne vode baš računa i ne trude se suviše da poboljšaju uslugu, ambijent, da uvedu promene, unesu inovacije itd. 

Ponekad je za to kriv finansijski aspekt, a ponekad čista nezainteresovanost. 

Kako bi gostima olakšali potragu i prepoznavanje dobrog kafića, a vlasnicima pomogli da pronađu prostor za unapređenje svog ugostiteljskog objekta napisali smo zanimljiv tekst na ovu temu. U narednim redovima saznajte šta sve to treba da ima jedan dobar kafić u Beogradu.

Bašte kafića su veoma bitne za beogradske kafiće

Bašta kafića odmah podseća na proleće i tople letnje dane. Međutim, u zimskom periodu u brojnim beogradskim kafićima bašta nastavlja sa radom, iz razloga što je zastakljena i dobro ugrejana, pa u njoj čak ume da bude i lepše nego unutar glavnog dela kafića.

Pored toga, svi kafići koji imaju velike suncobrane ili još bolje tende Beograd čine pravim rajem za uživanje u toku vrelih sunčanih dana. Naravno, bašte su podjednako popularne i za noćni izlazak, što dokazuju velike grupe ljudi koje možemo sresti na trotoarima, kako izbijaju iz kafića i njihovih bašti, jer su kapaciteti obično prepunjeni.

Baštu čine dobrom: komotan nameštaj, njegov dobar raspored, dovoljno prostora, zanimljiva dekoracija, za koju mogu poslužiti biljke, i osvetljenje, za koje je idealno upotrebiti ograđene plamičke vatre koji tako mnogo doprinose svakoj atmosferi.

Foto: Pixabay

Dobra muzika ne garantuje samo dobar noćni provod

Muzika je često zapostavljen aspekt u mnogim sferama društvenog života. Svi obraćamo pažnju na nju najviše kada je provod glavni povod za izlazak. Međutim, u toku dana, za odlazak na kafu ili limunadu sa prijateljima, podjednako je važno da muzika u kafiću bude dobra. 

Tako se stvara ne samo ugodan ambijent i dobra vibracija za sve goste kafića, već se ta pozitivna energija širi van bašte kafića i privlači ljude, a prolaznicima mami osmeh na lice. 

Žanr muzike će biti prilagođen u zavisnosti od tipa kafića, ali u svakom žanru imamo lošu i kvalitetnu muziku. Zato je uvek bolje birati kafić sa pažljivim izborom radio stanica i plejlista koje se puštaju.

Osoblje - konobar treba da bude savršen ili samo gotivan?

Osoblje je veoma bitan faktor u svakom kafiću, a dobar konobar zlata vredi, i za goste i za vlasnika. U idealnom slučaju konobar bi trebalo da bude prijatelj svih stalnih gostiju, da svima pruža posebnu pažnju, pozdravlja, bude ljubazan i predusretljiv. Istovremeno se odrazumeva da će tehnički posao obavljati besprekorno.

Međutim, ako je konobar ‘’gotivan’’ svima i ako je jednostavno simpatičan sam po sebi, onda mu nije potrebno mnogo truda da bi se ljudi osećali prijatno i da bi bio zadovoljen aspekt usluge kafića. Gotivnom konobaru je dozvoljeno i da gosti čekaju duže i da zaboravi da se javi i da otpozdravi, jer uvek na kraju u dve reči popravi stvar.

Foto: Pixabay

Kafić sa stilom poprima ljudske osobine

Kafić, da bi bio dobar, treba da ima sve navedeno, ali da bi nam prirastao srcu i da bismo ga istinski zavoleli, mora da ima svoj stil i svoj karakteristični duh. Kada se postigne nivo na kom kafić ima prepoznatljiv stil, onda postaje nebitno koji konobar je u smeni i da li ćemo naći mesto u bašti ili unutra.

Taj standardizovani pristup i održavanje karakterističnog stila mogu predstavljati sve posebnosti određenog kafića. To može biti tema kafića, koja ujedno čini i njegov naziv, pa će ceo kafić biti uređen u duhu te teme i okupljati njene ljubitelje.

Ponekad je dovoljno da pas ima određena kućna pravila koja bi se mogla dopasti ljudima ili da deo osoblja čine ‘’stalno zaposlene’’ životinje, odnosno kućni ljubimci.

Takođe, to može biti poseban ukus kafe koja se pravi u kafiću, specifična priprema koktela, pojedina pića koja se služe ili ne služe u kafiću za šta je naveden poseban razlog, koji će predstavljati određeni stav koji kafić ‘’zastupa’’. Kafić će time ‘’pričati’’ neku priču, koja će ljudima biti interesantna i zbog koje će biti ispunjeni posebnim osećanjem kada se u njemu nalaze.

Kada kafić ima svoj stil, on poprima ljudske osobine, ima stav, priča priču i razlikuje se od svih drugih, a to sve pomaže u građenju brenda i izdvaja kafić kao poseban.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i koristan i da ste uživali u čitanju.

Zatvoreno za komentare.