Kornelije Kovač - muzička legenda bivše Jugoslavije

Kornelije Kovač – muzička legenda bivše Jugoslavije

Čuveni kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini, u Beogradu. Iza sebe je ostavio ćerke Aleksandru, Kristinu i Anju i unuke.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 24sedam.rs (@24sedam.rs)

Kornelije Kovač je bio srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine. Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije, piše CdM.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Licna Karta Poznatih (@licna_karta_poznatih_)

Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegovi najpoznatiji radovi su bili na filmovima i serijama kao što su: Živeti kao sav normalan svet, Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi, Ćao inspektore, Hajde da se volimo, Porodično blago i mnogi, mnogi drugi.

Kovač je pisao muziku za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Olivere Katarine, Bisere Veletanlić, Nede Ukraden, Mikija Jevremovića, Miše Markovića, Lepe Brene...

Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Karel (Čarli) Novak i Ratko Divjak.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Jutarnji.hr (@jutarnji.hr)

Godine 1979. Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su: Berni Marsden (gitarista grupe Whitesnake) Hans Cimer, Pol Džons (pevač grupe Manfred Mann), Endi Pesk, Kolin Hodžkinson, Džodži Hirota...

Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Imao je tri ćerke: Aleksandru, Kristinu i Anju. Aleksandra i Kristina Kovač se takođe bave muzikom i imaju značajnog uspeha u tome. Bio је oženjen Spomenkom Kovač (tekstopisac i scenarista) koja je preminula 2005. godine. Takođe je imao i sina kog je dobio iz drugog braka nakon smrti Spomenke.

Zatvoreno za komentare.