Argentina - nekoliko zanimljivosti koje sigurno niste znali

Argentina – nekoliko zanimljivosti koje sigurno niste znali

Argentina, čija je reprezentacija osvojila titulu prvaka sveta, osma je država po površini u svetu. Njen predsednik je Alberto Fernandez, a prema popisu iz 2014. ima oko 42,6 miliona stanovnika. Ovo su 10 zanimljivosti o Argentini.

Foto: Pixabay

Zemlja od srebra

Argentina, čije ime znači "zemlja od srebra", druga je najveća država u Južnoj Americi.

Pet predsednika za 10 dana

Tokom decembra 2001. godine, Argentina je imala 5 predsednika u 10 dana. Ovo je bilo uzrokovano devalvacijom nacionale valute, tokom vladavine Fernanda de la Rue. On je podneo ostavku 20. decembra, a kao zamenski predsednik, postavljen je Ramon Puerta.

Međutim, već narednog dana, izglasan je novi predsednik, Adolfo Rodriguez Sa. Ali ubrzo i on daje ostavku, pa predsednik postaje Eduardo Kamano, da bi 1.1.2002. godine, na vlast došao Eduardo Duhalde.

Foto: Shutterstock

Brutalna diktatura

Tokom perioda diktature, najoštriji protivnici vlasti, bacani su iz aviona sa tegovima zavezanim oko nogu, kako bi ostavljali što manje dokaza.

Trudnica na Antarktiku

Godine 1977. vlasti ove zemlje poslali su jednu trudnicu na Antarktik, kako bi dobili deo ove teritorije. Dečak koji se rodio, postao je prva beba ikada rođena na ovom mestu.

Foto: Shutterstock

Psihijatri i psihoanalitičari

Buenos Ajres ima više psihoanalitičara i psihijatara (196 na 100.000 ljudi) nego bilo koji drugi grad na svetu.

Prvaci u slušanju radija

Argentinci provode većinu vremena slušajući radio u poređenju sa bilo kojom drugom nacijom na svetu, piše sd.rs.

Argentinac Ivan Vučetić

Argentinac crnogorsko-hrvatskog porekla Ivan Vučetić prva je osoba u svetu koja je identifikovala počinitelja teškog zločina uz pomoć otiska prstiju. Kao radnik policije u La Plati zadužen za kriminalističku identifikaciju, Vučetić je 1892. godine rešio slučaj Franciske Rojas, koja je optužila ljubavnika za ubistvo svoje dvoje dece.

Uporedivši krvavi otisak pronađen na mestu zločina s počiniocem, zaključio je da ubistvo nije počinio ljubavnik, već sama Franciska.

Veliki ljubitelji mesa

Argentinci su veliki ljubitelji mesa, što potvrđuje i podatak iz 2020. koji kaže da se u godini dana pojede 49,7 kilograma junetine po glavi stanovnika.

Ples tango

Popularni ples tango nastao je krajem 19. veka pokraj estuara Rio de la Plata koji je prirodna granica između Argentine i Urugvaja.

Foto: Unsplash

Anoreksija

Argentina ima drugu najveću stopu anoreksije u svetu posle Japana.

Zatvoreno za komentare.