Svetsko prvenstvo u Kataru - 5 činjenica o predstojećem događaju

Svetsko prvenstvo u Kataru – 5 činjenica o predstojećem događaju

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra. Fudbalske reprezentacije Katara i Ekvadora će biti prva dva tima koja će izaći na teren stadiona Al Bajt.

Foto: Shutterstock

Ukupno 32 tima će se takmičiti za prestižni trofej, a na prvenstvu će biti odigrane 64 utakmice u periodu od 29 dana.

U narednim redovima otkrićemo vam još neke zanimljive činjenice o Svetskom prvenstvu u Kataru.

To je prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u zimskom periodu

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. će prekinuti svoju tradiciju i održaće se od sredine novembra do sredine decembra, umesto u letnjem periodu, kakav je bio običaj do sada. Budući da u Kataru tokom letnjih meseci temperature dostižu i do 50 stepeni Celzijusa, bilo bi zaista prevruće za izlazak napolje, a kamoli bavljenje sportom.

Katar je prva zemlja na Bliskom istoku koja je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu

Katar će uskoro postati prva bliskoistočna i treća azijska zemlja u kojoj se održalo Svetsko prvenstvo u fudbalu. Japan i Južna Koreja zajedno su bili domaćini 2002. godine.

Timovi na prvenstvu će biti u prilici da zamene pet igrača u toku jedne utakmice

Do sada je bilo pravilo na Svetkom prvenstvu da timovi mogu da naprave tri izmene u jednom meču i još jednu ako se igraju produžeci. Na turniru u Kataru, s druge strane, treneri reprezentacija imaće mogućnost da naprave pet izmena, piše City Magazine.

Žene će po prvi put suditi na Svetskom prvenstvu u fudbalu za muškarce

Među 36 izabranih sudija na turniru, nalaze se i 3 žene: Jošimi Jamašita iz Japana, Salima Mukansanga iz Ruande i Stefani Frapart iz Francuske.

Poluautomatska tehnologija ofsajda i gol-linije biće korišćena na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022.

Utakmice će imati poluautomatsku tehnologiju ofsajda i u gol-linije, što znači da kada se igrač nađe u ofsajdu ili lopta pređe gol-liniju, oglasiće se odgovarajući signal, tako da sudije neće morati puno da mozgaju o tome šta se zaista desilo u spornim situacijama.

Ove tehnologije su inače uspešno isprobane na brojnim mečevima i FIFA turnirima do sada, uključujući i FIFA arapski kup 2021. i FIFA klupsko svetsko prvenstvo 2021.

Zatvoreno za komentare.