Pas postao nacionalni simbol azijske države ?

Pas postao nacionalni simbol azijske države ?

Turkmenistan, izolovana i autoritarna država, dobio je za nacionalni simbol i drugu životinju pored konja - alabajskog ovčara, zahvaljujući naklonosti predsednika države toj rasi pasa.  Ovaj je pas postao nacionalni simbol države! 

Foto: Shutterstock

Kako je objavio predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, psi te rase, sa zaobljenim grudima i snažnim čeljustima, već četiri milenijuma prate nomadska plemena i njihova stada u lutanju pustim teritorijama današnjeg Turkmenistana.

Prvi Turkmeni su "u konjima videli svoj san a u alabajskom ovčaru svoju sreću", naveo je svemoćni lider, i sam u centru kulta ličnosti, u priči koja je objavljena ove godine.

Berdimuhamedov je u septembru vladi predstavio poemu o psu, "simbolu uspeha i pobede", koja je u međuvremenu pretočena i u pesmu.

On je nedugo potom izneo i planove o spomeniku psu u glavnom gradu Ašhabadu, visine do 15 metara, što je čast koju je do sada imao samo konj rase ahal-teke, nacionalni simbol proslavljen u brojnim Berdimuhamedovljevim radovima.

Alabajski ovčar je podvrsta centralnoazijskog ovčara a u Turkmenistanu se smatra nacionalnim nasleđem i izuzetnom rasom. Za upućenije posmatrače izolovanih turkmenistanskih vlasti, česta pojavljivanja Berdimuhamedova s alabajskim ovčarom su više od običnog lokalizma.

Foto: Shutterstock

Taj pas je deo pokušaja dokazivanja drevnog postojanja turkmenskog naroda, iako je centralna Azija vekovima bila područje bez pravih granica kojim su lutala nomadska plemena. Njih je najvećim delom odredio Sovjetski Savez, odredivši međe svih država u regionu, pa tako i Turkmenistana.

Poput konja rase ahal-teke, alabajski ovčar je "pomogao državi da konsoliduje ideju da je teritorija Turkmenistana isključivo turkmenska", rekla je Viktorija Klement, istoričarka i autorka knjige "Naučite da postanete Turkmen".

U skladu s logikom zemlje koja već decenijama živi skoro potpuno autarhično, izvoz alabajskog ovčara je zabranjen, a pokušaj kazahstanskog ambasadora da psa izvede iz Turkmenistana 2005. godine je izazvao diplomatski skandal.

Retki strani državnici su psa dobili na poklon. Ruski predsednik Vladimir Putin je delovao oduševljeno kada mu je Berdimuhamedov poklonio psa za 65. rođendan, 2017. godine. Alabajski ovčar je takođe izabran za maskotu Azijskih igara borilačkih veština 2017, što je jedan od retkih međunarodnih događaja koje Turkmenistan organizuje.

Pas i mimo državne propagande ima važno mesto u srcima Turkmena, posebno među seoskim stanovništvom.

Foto: Shutterstock

Ašir-aga Išanov (73) seća se jedne noći iz svog detinjstva u šatoru sa svojim dedom, pastirom. Kada ih je opkolio čopor vukova bili su svedoci borbenih sposobnosti alabajskog ovčara.

Prema njegovim rečima, on i deda su izašli iz šatora probuđeni urlicima i videli kako vuk hvata ovna, pre nego što ga je pas uhvatio za vrat. Ostatak čopora se potom povukao.

Neki alabajski ovčari se obučavaju i za borbe pasa, što je popularna zabava u Turkmenistanu. Međutim, za razliku od lutalica, psi koji predstavljaju naciju nisu prisiljeni da se bore dok ne pretrpe ozbiljnu povredu ili budu ubijeni.

Dovlet Kurikov, koji je više od decenije bio na čelu najvećeg udruženja vlasnika alabajskih ovčara, kaže da se borbe tih pasa zaustavljaju "kada jedan od pasa pokaže strah".

"Ako je moje dete bolesno, tražiću od žene da pozove lekara. Ako je moj pas bolestan, sedeću pored njega dan i noć i neću jesti dok on ne počne da jede", rekao je Kurikov, čiji je pas Gaplan, što znači "Tigar", osvajač državnog šampionata za 2018. godinu. Gaplan je težak 100 kilograma.

Ostavi komentar

  1. Bitno da se ta rasa trenira i za borbe pasa, taj deo jednostavno niko ne primećuje.. I posle toliko godina, nismo odmakli dalje od divljaka.. Jadne te životinje.! Kako sada ne reaguju organizacije za zaštitu životinja!? Kada su političari u pitanju sve je dozvoljeno!? Pa bravo svete…