Rudar iz Tanzanije ponovo našao dragi kamen milionske vrednosti!

Rudar iz Tanzanije ponovo našao dragi kamen milionske vrednosti!

Rudar iz Tanzanije, koji je u junu preko noći postao milioner kad je prodao dva draga kamena vredna 3,4 miliona dolara, sada je našao i prodao i treći dragi kamen.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@realshiezoli је поделио/ла објаву дана

Treći kamen takođe ima milionsku vrednost.

Rudar Saniniu Laizer je treći dragi kamen tanzanit pronašao u severnom delu Tanzanije, a kamen je težak 6,3 kilograma. Laizer ga je prodao za dva miliona eura i biće iskorišćen za pravljenje nakita.

Laizer je pre oko dva meseca od ministarstva rudarstva dobio 3,4 miliona dolara za drago kamenje ukupne težine 15 kilograma.

“Napraviću veliku žurku sutra”, rekao je tada Laizer, otac više od 30 dece.

Tanzanit može da se nađe samo na severu Tanzanije i koristi se u izradi ukrasa i nakita. Ova vrsta dragog kamenja se retko pronalazi, a jedan lokalni geolog kaže da će se tanzanit u narednih 20 godina u potpunosti potrošiti.

Dragi kamen može biti u nekoliko boja: zelenoj, crvenoj, ljubičastoj i plavoj. Njegova vrednost je u tome što se teško nalazi i što je njegova boja čistija procenjuje se na više novca.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Suniniu Kurian Laizer (@billionairelaizer) дана

Laizer je ranije pronašao drago kamenje težine 9,2 i 5,8 kilograma, a najveći dragi kamen koji je dotad pronađen u Tanzaniji težio je 3,3 kilograma.

Predsednik Džon Magufuli telefonirao je rudaru kako bi mu čestitao.

“Ovo dokazuje koliko je Tanzanija bogata”, rekao je predsednik.

Magufuli je došao na vlast 2015. godine. Tada je obećao da će štititi interes rudarskog sektora i povećati prihode od toga. Laizer, koji ima 52 godine, četiri žene i više od 30 dece, rekao je tada da će zaklati jednu svoju kravu kako bi proslavio.

Novac planira da investira u zajednicu u Simanjiru u Manjari.

“Želim da sagradim tržni centar i školu, koja će biti blizu kuće u kojoj živim. Ovde ima mnogo siromašnih ljudi koji ne mogu da priušte školovanje dece. Nisam obrazovan, ali želim da svako može da se obrazuje. Voleo bih da moja deca mogu da profesionalno vode posao”, rekao je milioner.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели News You Might Have Missed (@newsyoumighthavemissed) дана

Dodao je da iznenadna sreća neće promeniti njegov način života i da je planirao da se i dalje stara o 2.000 krava. Rekao je da ne oseća da treba da bude dodatno oprezan zbog iznenadnog bogatstva.

“Ima dovoljno obezbeđenja i neće biti nikakvih problema. Mogu i noću sam da šetam”, rekao je rudar.

Rudari poput Laizera tražili su državne dozvole za tanzanit, ali ilegalno rudarstvo prevlađuje, posebno u blizini rudnika koji su u vlasništvu velikih kompanija.

Predsednik Magufuli je 2017. godine naredio vojsci da izgradi zid od 24 kilometara oko rudnika Merelani, za koji se veruje da je najveće nalazište tanzanita.

Godinu dana kasnije Vlada je prijavila povećanje prihoda u rudarskom sektoru, koje je pripisala izgradnji zida, o čemu su izveštavali novinari BBC-ja.