U Turskoj ne žvaćite žvaku noću - ovo su čudna sujeverja u raznim zemljama sveta

U Turskoj ne žvaćite žvaku noću – ovo su čudna sujeverja u raznim zemljama sveta

Možda ćete se nasmejati nekima od njih, a možda ćete drugima potajno verovati. Ovo su čudna sujeverja u raznim zemljama sveta!

Foto: Shutterstock

Ukoliko planirate putovanje u neku od ovih zemalja, valjalo bi da se prvo upoznate i sa nekim od, za nas, potpuno neverovatnih sujeverja – čisto da se ne biste našli u čudu kada vidite reakcije  domaćeg stanovništva, piše 24sedam.

Irska – nigde bez deteline

Irski druidi su verovali da od zlih duhova možete da se zaštitite ukoliko nosite detelinu uz sebe. U međuvremenu, detelini sa četiri lista pripisane su magijske moći, jer svaki list ima svoju simboliku: veru, nadu, ljubav i sreću.

Velika Britanija – nikako cipele na sto

Ovo sujeverje u Ujedinjenom kraljevstu povezuje se sa rudarima – kada bi neko od njih poginuo tokom rada, njegove cipele bi stavljali na sto. Zato niko ne iskušava sudbinu u Velikoj Britaniji na ovaj način.

Francuska – hleb okrenut naopačke

Legenda kaže da su francuski pekari odbili da usluže kraljevske dželate sve dok sami ne iskuse smrtnu kaznu. Besni pekari su hleb za egzekutore postavili naopačke, a od tada se veruje da to donosi nesreću.

Foto: Shutterstock

Rusija – zviždite na sopstvenu odgovornost

Za zviždanje u kući Rusi veruju da donosi vetar, koji može da vam odnese bogatstvo.

Italija – baksuzni petak 17.

Dok se ceo svet plaši petka 13. u ovoj zemlji je petak 17. baksuzan dan. Ovaj broj Rimljani su pisali XVII, što je akronim za VIXI. To u prevodu sa latinskog znači “živio sam” i simbolizuje odbrojane dane na Zemlji.

Turska – ne žvaćite žvaku noću

Koliko god da imaju problema sa zadahom, Turci nikada ne žvaću žvake uveče, jer veruju da time žvaćete i telo preminule osobe.

Foto: Shutterstock

Japan – bez otkrivanja stomaka tokom grmljavine

Ovo se posebno odnosi na decu, jer se veruje da će im bog grmljavine Raijin pojesti pupak. Takođe, Japanci skrivaju palac ukoliko pored njih prođu mrtvačka kola kako bi zaštitili svoje roditelje, jer ih ovaj prst simbolizuje.

Koreja – crveno mastilo se ne koristi

Korejci nikada ne pišu ime žive osobe crvenom bojom, jer se veruje da ona donosi nesreću ili smrt.

Brazil – prvo šećer, pa kafa

Kako bi podstakli boljitak u životu, Brazilci su osmislili mali ritual sa omiljenim napitkom – prvo stavljaju šećer u šolju, pa tek onda kafu.

Foto: Shutterstock

Španija – baksuzni utorak trinaesti

U ovoj zemlji se smatra za jedno od sujeverja da, ne petak, već utorak trinaesti, jer španska reč za utorak (mars) potiče od boga rata Marsa.

Još jedno zanimljivo sujeverje vezuje se za novogodišnju noć. Naime, Španci u ponoć 31. decembra, na početku Nove godine jedu 12 zrna grožđa, za svaki predstojeći mesec, a veruje se da će im to doneti napredak i sreću.

Zatvoreno za komentare.