I tada smo imali motivaciju - "Pobednička pesma" je bila hit na Svetskom prvenstvu 1998. godine

I tada smo imali motivaciju – „Pobednička pesma“ je bila hit na Svetskom prvenstvu 1998. godine

Kada se fudbalska reprezentacija SR Jugoslavije plasirala na Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine muzički sastav “Riblje Pušenje” je rešio da fudbalere ohrabri pesmom, koja se zove “Pobednička pesma”.

Foto: YouTube/printscreen

Pored te pesme su snimili i jednu drugu za slučaj da fudbaleri Jugoslavije razočaraju i vrate se kući ranije nego što je očekivano.

“Riblje pušenje” su oformili Nele Karajlić iz “Zabranjenog pušenja” i Bora Đorđević iz “Riblje čorbe”, pa otud i ovako kreativan naziv benda.

S obzirom na to da Riblje pušenje nema drugih poznatih pesama, možemo pretpostaviti da se ova “super grupa” sastala isključivo da bi napravila pesmu koju će narod pevati dok se njihova reprezentacija u Francuskoj bori za što bolji plasman.

Tako je nastala “Pobednička pesma”, koja počinje rečima “Hajde da ih razbijemo, golove da zabijemo”, Nele i Bora porede naše fudbalere sa osmim svetskim čudom, a u referenu pevaju “Radimo k’o volove, dajemo im golove”.

Ta pesma je te 1998. godine, bila nešto kao pesma “Igraj i pobedi” od “THC La familije”, koju smo pevali tokom Svetskog prvenstva u košarci 2014. godine, samo što je bila možda malo manje popularna i malo manje puštana, jer teško da se bilo koja pesma puštala više od “Igraj i pobedi”.

“Pobednička pesma” je objavljena pre početka Svetskog prvenstva u Francuskoj, i imala je zadatak da bodri fubalere i da “naloži” narod.

Reprezentacija SR Jugoslavije je lepo počela, Iran je pobeđen sa 1:0 golom Siniše Mihajlovića u prvom kolu grupe F, a posle nerešenog rezultata sa uvek dobrom Nemačkom (2:2, strelci Stanković i Piksi Stojković), pobeđen je SAD takođe sa 1:0 (Komljenović) i naša reprezentacija se kao druga u grupi plasirala u osminu finala.

Fudbaleri su bili obodreni a narod “naložen”.

U osmini finala protivnik Jugoslavije je bila Holandija, i u toj utakmici se dogodila ozloglašena prečka Peđe Mijatovića o kojoj nema potrebe trošiti reči.

Fudbaleri Jugoslavije su ispali u osmini finala i tako je došao red na “Gubitničku pesmu”, piše City Magazine.

Spot za ovu pesmu objavljen je na televiziji Pink neposredno posle poraza od Holandije. Pesma ima istu melodiju kao i “Pobednička” ali pesimističan i besan ton, a sam tekst je znatno vulgarniji.

Nele i Bora se u “Gubitničkoj pesmi” fudbalerima obraćaju psovkama i govore im da igraju kao penzioneri, a ne štede ni stručni štab.

Kritikuju ih da se na terenu ne trude dovoljno i da igraju kao amateri, te da nezasluženo zarađuju velike količine novca.

U refrenu Gubitničke pesme se peva “Rade vas k’o volove daju vama golove”, refren je skoro isti kao iz prethodne pesme ali ima znatno drugačiju poentu.

I pored niza neuspeha naše reprezentacije na prethodnim svetskim prvenstvima, i spekulacija da u svlačionici Srbije nije baš sve u najboljem redu, ostaje nam da se iskreno nadamo da posle utakmice sa Švajcarskom ovog petka nećemo morati da pevamo početne stihove “Gubitničke pesme”.

Zatvoreno za komentare.