10 razloga zbog kojih se kaže da magnezijum čini čuda za naš organizam

10 razloga zbog kojih se kaže da magnezijum čini čuda za naš organizam

Često vas hvataju grčevi u mišićima i konstantno ste umorni? San vam je isprekidan, skloni ste glavobolji i razdražljivosti? Imate aritmiju i slabu probavu?

Photo: shutterstock

Ako ste se u tome prepoznali, velika je verovatnoća da patite od hipomagnezemije, odnosno manjka magnezijuma u organizmu.

Magnezijum je jedan od četiri najzastupljenija minerala u našem organizmu koji je potreban za više od 300 telesnih funkcija.

Najviše ga ima u našim kostima i zubima, a nešto manje u mišićima i mekim tkivima.

Photo: Unsplash

Našim je stanicama preko potreban za normalno funkcionisanje: one ga koriste za proizvodnju energije i stabilizaciju svojih membrana.

Bez magnezijuma je naš život nezamisliv, a ovo su samo neke od njegovih fantastičnih funkcija:

- pravilan rad nervnog sistema

- opuštanje mišića

- zdrave moždane funkcije

- čvrste kosti i zubi

- pravilan srčani ritam

- čišćenje organizma od toksina

- zaštita od taloženja teških metala u mozgu

- kvalitetan san i dobro raspoloženje

Photo: Pixabay

Ovaj se neobično važan mineral naziva i "gvožđem biljnog sveta" zato što je njegova uloga u stvaranju hlorofila (biljnog pigmenta) slična onoj koju ima gvožđe u stvaranju hemoglobina u našoj krvi.

Kako nadoknaditi opasan manjak magnezijuma

Zbog upotrebe veštačkih đubriva, koja su osiromašila tlo, brojne vrste voća i povrća koje su pre bile bogat izvor magnezijuma danas to, nažalost, više nisu.

Stoga nije nikakvo čudo da danas gotovo 80% ljudi u svetu pati od deficita magnezijuma u organizmu.

Osim što su namirnice već sam po sebi osiromašene, njihovim se transportom, dodatnom obradom i pripremom gubi još više ovog dragocenog minerala.

Još je jedna loša vest vezana uz magnezijum: čak i ako hranom unesete dovoljne količine tog minerala na dan, što je za žene otprilike 300, a za muškarce oko 400 mg, vaš će organizam od toga apsorbovati – samo trećinu!

Na magnezijum, naime, negativno deluju želudačna kiselina i probavni enzimi.

Photo: Pixabay

Imajte na umu i to da pojačanim znojenjem, na primer leti i tokom napornih fizičkih treninga, gubite puno magnezijuma. Stoga, ako se bavite intenzivno sportom, morate još više paziti na dodatan unos.

Zbog brojnih dobrobiti jako je važno nadoknaditi svaki njegov manjak – pravilnom prehranom, koja uključuje što više namirnica bogatih magnezijumom, ili uzimanjem kvalitetnih suplemenata.

No, budući da se magnezijum puno lakše i bolje apsorbuje preko kože, odnosno transdermalno, priuštite sebi kupke s magnezijum hloridom ili magnezijum sulfatom.

Dobrobiti magnezijuma

Umiruje nervni sistem, poboljšava san i smanjuje teskobu

Magnezijum reguliše određene hormone u vašem organizmu koji imaju umirujući učinak na mozak, pridonose relaksaciji i opuštanju.

Upravo iz tog razloga manjak magnezijuma dovodi do slabijeg kvaliteta sna, pa čak i do nesanice.

Ovaj mineral važan je za funkciju neurotransmitera koji se naziva GABA, a koji je zaslužan za lučenje serotonina, hormona sreće.

Podiže nivo energije

Photo: Pixabay

Magnezijum je važan i za aktivaciju adenozin trifosfata ili ATP-a.

Reč je o glavnom skladištu energije unutar vaših stanica. Stoga, ako vam nedostaje ovog minerala, stalno ćete osećati umor.

Manjak magnezijuma takođe znači da se i brže umarate tokom fizičkih aktivnosti, potrebno vam je više kiseonika i imate veći broj otkucaja srca.

Poboljšava probavu

Magnezijum neutrališe želudačnu kiselinu te podstiče kretanje stolice kroz creva, stoga je za one koji pate od zatvora jako važno da uzimaju ovaj mineral.

Magnezijum takođe opušta mišiće u celom probavnom traktu, kao i stenke creva, što je dobar podsticaj pražnjenju.

Napomena: ako uzimate dodatke  u prehrani s magnezijumom, vaša bi probava trebala biti uravnotežena i normalna, ali ako primetite da magnezijum ima učinak pravog laksativa te da često obavljate nuždu ili imate dijareju, to je znak da uzimate prevelike doze ovog minerala.

Uravnotežuje nivoe natrijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu

Manjak magnezijuma u organizmu negativno se odražava i na nivoe drugih minerala, poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma. On, naime, pomaže transportu jona kalcijuma i kalijuma kroz stanične membrane.

U kombinaciji s kalcijumom magnezijum igra važnu ulogu u oblikovanju kosti te u sintezi DNK i RNK.

Takođe, u slučaju nedostatka magnezijuma, kalcijum se nepotrebno taloži u mekim tkivima u vašem organizmu.

Magnezijum je izuzetno važan i za normalne kontrakcije mišića i za sam srčani ritam, kao i za provođenje nervnih impulsa.

Smanjuje grčeve, bolove i napetost u mišićima

Photo: shutterstock

Ako nemate u organizmu dovoljno magnezijuma, mogli biste da osećate grčeve u mišićima.

Magnezijum je neophodan i za opuštanje i za kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje.

Ovaj mineral uravnotežuje nivoe kalcijuma, što je jako važno za normalno funkcioniranje svih mišića, pa tako i onog srčanog.

Ublažava migrenu i sprečava depresiju

Budući da magnezijum pridonosi cirkulaciji krvi, sprečava sužavanje krvnih žila koje inače dovode do povišenjog krvnog pritisla te otpušta hormone za ublažavanje bolova, uzimanje ovog minerala može sprečiti ili barem ublažiti pojavu migrene.

Istraživanja su pokazala da su simptomi migrene oslabljeni kod onih ispitanika koji su uzimali dodatke u prehrani s magnezijumom.

Studije su pokazale da kod akutne migrene jako dobro pomaže intravenska primena rastvora magnezijum sulfata.

Budući da magnezijum podstiče proizvodnju hormona serotonina, on uvelike pomaže i kod depresije. Neki stručnjaci smatraju da jako nizak nivo magnezijuma u hrani jedan je od važnih faktora koji pridonose sve većoj učestalosti depresije i drugih mentalnih oboljenja.

Takođe, ako u organizmu nedostaje ovog minerala, on je podložniji različitim alergijama.

Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Neki magnezijum nazivaju "mineralom sa srcem" – ne bez razloga. On, naime veoma pomaže zdravlju ovog organa.

Osobe koje unose dostatne količine ovog minerala imaju puno manji rizik od srčanih oboljenja.

Sprečava kontrakcije i sužavanje krvnih žila koje dovode do povišenog krvnog pritiska.

Magnezijum je ključan i u sprečavanju srčanog udara jer su neki slučajevi srčanog udara uzrokovani upravo grčenjem horonarnih žila, zbog čega srce na koncu ostaje bez kiseonika.

Pridonosi zdravlju kostiju i zuba

Photo: Pixabay

Manjak magnezijuma zapravo i nije lako ustanoviti, a za to postoji opravdan razlog. Čak 57% tog minerala nalazi se – u vašim kostima.

Magnezijum je jako važan za metabolizam kalcijuma te za pretvaranje vitamina D u aktivan oblik u telu. Dakle, on je neizostavna karika u izgradnji čvrstih kostiju.

I ne samo to. Ako ste mislili da je kalcijum najvažniji za vaše zube, to nije tačno. Naime, brojna su istraživanja pokazala da je za zube (kao i za kosti) najvažniji – magnezijum. Samo zahvaljujući njemu vaša zubna gleđ može biti čvrsta i zdrava.

Ima snažan detoks učinak na organizam

Dr Karolajn Din, koja je napisala slavnu knjigu "Magnezijumsko čudo", naglašava koliko je magnezijum važan u zaštiti mozga od uticaja teških metala kojima smo izloženi poput aluminijuma, olova, žive…

Nedostaje li vašem organizmu magnezijum, preti vam i veći rizik od teških oboljenja poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Takođe, glutation, prirodni antioksidans koji eliminira olovo, živu i arsen iz vašeg organizma, za svoju sintezu treba upravo – magnezijum.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Procenjuje se da gotovo 50 posto dijabetičara ima nizak nivo magnezijuma u krvi. Istraživanja su pokazala da osobama koje imaju manjak ovog minerala preti veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Studija je takođe pokazala da se kod dijabetičara koji su svakodnevno uzimali visoke doze magnezijuma znatno popravilo stanje vezano uz nivo šećera u krvi, kao i hemoglobina A1c, koji je ključan za merenje glukoze u krvi.

Hrana koja sadrži magnezijum:

- kopriva

- spanać

- brokoli

- crni pasulj

- bademi

- indijski oraščići

- avokado

- krompir

- semenke tikve

- banane

- tamna čokolada

Dodaci ishrani s magnezijumom

Danas u apotekama i trgovinama najčešće možemo naći magnezijum oksid, kojem je bioraspoloživost vrlo niska pa se u organizmu apsorbiuje svega 4%!

Takođe, takvi dodaci prehrani s magnezijumom imaju laksativan učinak, zbog čega ih mnogi izbegavaju.

Drugi suplement je magnezijum citrat, koji se jako dobro apsorbuje u organizmu, ali ima laksativan učinak.

Dobar način snadbevanja organizma magnezijumom jeste uzimanje magnezijum malata, koji se lako apsorbuje i nema laksativan učinak. Primenjuje se kod bolova u mišićima, a pomaže kod fibromialgije.

Želite li izbeći napetost mišića i hronične bolove i osigurati bolji san i opuštanje, odaberite magnezijum glicinat. Reč je o kombinaciji magnezijum i glicina, aminokiseline koja pridonosi boljoj apsorpciji magnezijuma.

Postoje i drugi izvrsni načini snadbevanja tela magnezijumom, kao što su kupke s magnezijum hloridom i magnezijum sulfatom (epsomskom soli).

Jedno reagovanje na “10 razloga zbog kojih se kaže da magnezijum čini čuda za naš organizam”