Med svi obožavaju, ali samo retki znaju kako se on pravilno koristi i kada ga je najbolje jesti

Med svi obožavaju, ali samo retki znaju kako se on pravilno koristi i kada ga je najbolje jesti

Konzumiranje meda donosi toliko dobrog ljudskom organizmu da je u prirodi teško naći namirnicu koja može da se poredi s njim. Utiče na stvaranje krvnih elemanata, deluje kao probiotik, antioksidans, podstiče metabolizam, jača imunitet, čisti organizam, ubrzava oporavak...

Photo: pixabay

Najbolje ga je uzimati ili rastvorenog u vodi, čaju ili mleku ili ga lagano topiti u ustima, kada treba malo da stoji u ustima jer će tako mnoge korisne materije iz meda direktno ući u krvotok preko sluzokože. Na taj način se dezinfikuje usna duplja a šećer iz meda ne smeta zubima, niti za razliku od belog šećera uzima kalcijum iz njih. Naprotiv. 

Kod rastvaranja meda pravilo je da se u šolji vode, čaja ili mleka rastvori jedna supena kašika meda i da se tečnost pije lagano, pri čemu je preporučljivo da se gutljaji kratko zadržavaju u ustima. Time se postiže antivirusno i antiseptičko dejstvo meda.

Photo: pixabay

Kada se koristi za ublažavanje suvog nadražajnog kašlja, najbolje je uzimati kristalisani nektarski med, med u saću i što duže ga držati u ustima. Ukoliko se uzima kao terapija, najbolje efekte med daje kada se uzima pola sata pre jela. Inače, može da se uzima i preventivno, uzet ujutru daje snagu a uveče pomaže dobrom snu. 

Photo: pexels

Iako ima mnogo korisnih svojstava, med ne smeju da jedu svi. Osim osoba sa dijabetesom, zatim alergičnih na med, ova namirnica nije ni za decu mlađu od godinu dana. Ovo zato što je 10 do 15 odsto meda zagađeno sporama botulizma, koje nezreli dečji digestivni sistem ne može da preradi. 

Jedno reagovanje na “Med svi obožavaju, ali samo retki znaju kako se on pravilno koristi i kada ga je najbolje jesti”