Ovo voće biste svakako trebali da uvrstite u redovnu ishranu, zbog izuzetno vrednog sastava i korisnog učinka na zdravlje. Preporučuje se kao međuobrok ili u voćnoj salati. Saznajte koje je najzdravije voće na svetu.
Foto: Shutterstock
Voće sadrži vredne sastojke i čuva nas od bolesti, među ostalim srčanih oboljenja, pa i nekih vrsta raka. Ali ni sve voće, kao i kad je reč o drugim namirnicama, nije jednako vredno, odnosno neke vrste voća imaju 'bogatiji' nutritivni sastav od drugih.
Gledamo li nutritivnu vrednost, učinak na zdravlje, okus, ali i cenu, evo liste voća koje se zasigurno može smatrati izuzetno vrednim i svakako se preporučuje kao međuobrok, ili deo voćne salate:
Najdraže voće mnogim ljudima, posebno vegetarijancima, vrlo je zdravo. Bogato je vrednim vlaknima i Pantotenskom kiselinom, koja je poznata kao vitamin B.
Bogat je vitaminom K i folatima (B vitaminima u vodi, važnima za deobu ćelija), kalijumom, vitaminom C i vitaminima B5 i B6.
Foto: Shutterstock
Ipak, jedite ih u ograničenim količinama jer su bogati zasićenim masnoćama. U umerenim količinama one su nam korisne jer pomažu apsorpciju hranjivih sastojaka iz druge biljne hrane.
Zgnječeno meso avokada možete pojesti i kao namaz na hlebu, sa malo začina.
Kad pomislite na vitamin C, većini prvo padne na pamet narandža. Ali kivi je bogatiji vitaminom C od narandže, a ima i druga izuzetno vredna svojstva. Među ostalim, bogat je kalijumom i magnezijumom, vlaknima i vitaminom A.
Foto: Shutterstock
Odličan je izbor za voćne salate.
Nije ga lako čistiti da bismo ga pojeli, ali je to voće prebogato sastojcima zbog kojih se trud itekako isplati. Izuzetno su bogati antioksidansima, bogatiji nego borovnice i drugo bobičasto voće, koje se često preporučuje zbog toga.
Foto: Shutterstock
Šipak sadrži više antioksidansa i od zelenog čaja ili crnog vina. Dobar je izbor kao začin za voćne salate, ali i salate s mesom, ili povrćem.
Bogate su gvožđem i dijetalnim vlaknima te vitaminom A koji je dobar za vid. Takođe, sadrže i antioksidanse i druge nutrijente važne za jačanje imuniteta.
Foto: Shutterstock
Mogu biti izuzetno slatke, zbog čega ih deca posebno rado jedu.
Od malina, jagoda, pa do kupina i borovnica - to je voće prebogato vitaminom C i drugim antioksidansima.
Foto: Shutterstock
Korisni su za sve starosne grupe, ali posebno za starije osobe koje imaju problema s makularnom degeneracijom i bolestima mozga, odnosno raznih vrsta demencije, poput Alchajmerove bolesti.
Posebno se preporučuju ljudima koji imaju problema s kvalitetom noćnog sna. Bogate su antioksidansima i sastojcima koji deluju protivupalno, što ih čini odličnim zalogajem nakon vežbanja.
Foto: Shutterstock
S druge strane, sadrže vrlo malo kalorija, jer se uglavnom sastoje od vode. Ne zaboravite na štrudlu od višanja.
Bogate su kalijumom, vlaknima i vitaminom B6, što ih čini odličnim međuobrokom za zdrave ljude. Generalno pridonose smanjenju krvnog pritiska i pomažu održavanju zdravog vida.
Foto: Shutterstock
Odlična su osnova za frape od voća.
Samo koža tog sočnog voća bogata je resveratrolom, koji sadrži antioksidanse i ima protivupalni učinak.
Foto: Shutterstock
Crveno grožđe smanjuje rizik od srčanih bolesti, i pomaže da jetra lakše očisti otrove iz organizma.
Narandža, limun i limeta poznati su po visokom sastavu C vitamina, ali imaju i drugih vrednih sastojaka: sadrže folate, dijetna vlakna, kalijum, tiamin (vitamin B1), kalcijum i niacin.
Foto: Shutterstock
Njeno veličanstvo među voćem je zasigurno najpristupačnije voće s obzirom na cenu i dostupnost, a odlične su za zdravlje. Bogate su vlaknima i antioksidansima, pri čemu ih je najviše sadržano u kori, pa ih ne bi trebalo ljuštiti pre jela.
Foto: Shutterstock
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost usled tog uzroka, kao i rizik od Parkinsonove bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.
[…] Izvor: ddl.rs […]