Top 10 najzdravijih voćki na svetu

Top 10 najzdravijih voćki na svetu

Ovo voće biste svakako trebali da uvrstite u redovnu ishranu, zbog izuzetno vrednog sastava i korisnog učinka na zdravlje. Preporučuje se kao međuobrok ili u voćnoj salati. Saznajte koje je najzdravije voće na svetu.

Foto: Shutterstock

Voće sadrži vredne sastojke i čuva nas od bolesti, među ostalim srčanih oboljenja, pa i nekih vrsta raka. Ali ni sve voće, kao i kad je reč o drugim namirnicama, nije jednako vredno, odnosno neke vrste voća imaju 'bogatiji' nutritivni sastav od drugih.

Gledamo li nutritivnu vrednost, učinak na zdravlje, okus, ali i cenu, evo liste voća koje se zasigurno može smatrati izuzetno vrednim i svakako se preporučuje kao međuobrok, ili deo voćne salate:

Avokado

Najdraže voće mnogim ljudima, posebno vegetarijancima, vrlo je zdravo. Bogato je vrednim vlaknima i Pantotenskom kiselinom, koja je poznata kao vitamin B.

Bogat je vitaminom K i folatima (B vitaminima u vodi, važnima za deobu ćelija), kalijumom, vitaminom C i vitaminima B5 i B6.

Foto: Shutterstock

Ipak, jedite ih u ograničenim količinama jer su bogati zasićenim masnoćama. U umerenim količinama one su nam korisne jer pomažu apsorpciju hranjivih sastojaka iz druge biljne hrane.

Zgnječeno meso avokada možete pojesti i kao namaz na hlebu, sa malo začina.

Kivi

Kad pomislite na vitamin C, većini prvo padne na pamet narandža. Ali kivi je bogatiji vitaminom C od narandže, a ima i druga izuzetno vredna svojstva. Među ostalim, bogat je kalijumom i magnezijumom, vlaknima i vitaminom A.

Foto: Shutterstock

Odličan je izbor za voćne salate.

Šipak

Nije ga lako čistiti da bismo ga pojeli, ali je to voće prebogato sastojcima zbog kojih se trud itekako isplati. Izuzetno su bogati antioksidansima, bogatiji nego borovnice i drugo bobičasto voće, koje se često preporučuje zbog toga.

Foto: Shutterstock

Šipak sadrži više antioksidansa i od zelenog čaja ili crnog vina. Dobar je izbor kao začin za voćne salate, ali i salate s mesom, ili povrćem. 

Kajsije

Bogate su gvožđem i dijetalnim vlaknima te vitaminom A koji je dobar za vid. Takođe, sadrže i antioksidanse i druge nutrijente važne za jačanje imuniteta.

Foto: Shutterstock

Mogu biti izuzetno slatke, zbog čega ih deca posebno rado jedu.

Bobičasto voće

Od malina, jagoda, pa do kupina i borovnica - to je voće prebogato vitaminom C i drugim antioksidansima.

Foto: Shutterstock

Korisni su za sve starosne grupe, ali posebno za starije osobe koje imaju problema s makularnom degeneracijom i bolestima mozga, odnosno raznih vrsta demencije, poput Alchajmerove bolesti. 

Višnje/Trešnje

Posebno se preporučuju ljudima koji imaju problema s kvalitetom noćnog sna. Bogate su antioksidansima i sastojcima koji deluju protivupalno, što ih čini odličnim zalogajem nakon vežbanja.

Foto: Shutterstock

S druge strane, sadrže vrlo malo kalorija, jer se uglavnom sastoje od vode. Ne zaboravite na štrudlu od višanja. 

Banane

Bogate su kalijumom, vlaknima i vitaminom B6, što ih čini odličnim međuobrokom za zdrave ljude. Generalno pridonose smanjenju krvnog pritiska i pomažu održavanju zdravog vida.

Foto: Shutterstock

Odlična su osnova za frape od voća. 

Crveno grožđe

Samo koža tog sočnog voća bogata je resveratrolom, koji sadrži antioksidanse i ima protivupalni učinak.

Foto: Shutterstock

Crveno grožđe smanjuje rizik od srčanih bolesti, i pomaže da jetra lakše očisti otrove iz organizma. 

Citrusi

Narandža, limun i limeta poznati su po visokom sastavu C vitamina, ali imaju i drugih vrednih sastojaka: sadrže folate, dijetna vlakna, kalijum, tiamin (vitamin B1), kalcijum i niacin. 

Foto: Shutterstock

Jabuka

Njeno veličanstvo među voćem je zasigurno najpristupačnije voće s obzirom na cenu i dostupnost, a odlične su za zdravlje. Bogate su vlaknima i antioksidansima, pri čemu ih je najviše sadržano u kori, pa ih ne bi trebalo ljuštiti pre jela.

Foto: Shutterstock

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost usled tog uzroka, kao i rizik od Parkinsonove bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.