Ovsena kaša - da li se jede pre ili posle treninga?

Ovsena kaša – da li se jede pre ili posle treninga?

Postoje razna pravila i mitovi o tome koja je najbolja ishrana prilikom fizičkih aktivnosti, izgradnje mišićne mase i gubitka kilograma.

Foto: Pixabay

U današnje vreme na internetu možete pronaći toliko različitih režima ishrane, da je prosto postalo teško ispratiti šta je trenutno aktuelno i šta je zapravo dobro i zdravo za naš organizam

Ukoliko ste vi ljubitelj ovsene kaše i želite da vidite kako se upravo ona uklapa u vaš plan ishrane i treninga, pročitajte tekst u nastavku.

Da li je ovsena kaša zdrava?

Pre nego što vidimo da li je bolje ovsenu kašu konzumirati pre ili nakon treninga, prvo da vidimo da li je ovsena kaša uopšte zdrav obrok za vas.

Ovas spada u grupu celih žitarica i u sebi sadrži složene ugljene hidrate koji imaju razne benefite po naše zdravlje. Oni štite srce, pomažu prilikom snižavanja holesterola u krvi, ali takođe i pomažu i u prevenciji od nastanka raka creva.

Po čemu je još ovsena kaša korisna? Pa zahvaljujući vlaknima i svojoj teksturi daje nam osećaj sitosti i sprečava moguće “napade gladi” u kasnijim delovima dana. 

Takođe, visok sadržaj vlakna unutar ovsa dolazi do poboljšanja metabolizma i sprečavanja potencijalnih zatvora.

Sadržaj korisnih supstanci ovsa

Kako bismo bolje razumeli bitnost ovsene kaše, moramo da znamo i šta sve ona sadrži u sebi. A jedna šolja ovsene kaše kuvane sa vodom u sebi ima:

- Kalorije: 166 g;

- Ugljeni hidrati: 28 g;

- Proteini: 6 g;

- Masti: 4g;

- Vlakna: 4 g;

- Šećer: 1 g;

Ovo su supstance koje se nalaze u ovsenih kaši ukoliko se ona priprema samo sa vodom, međutim u nju se najčešće dodaju mleko, voće i razni adititivi. Kada posmatramo samo ovsenu kažu bez dodataka, ona predstavlja potpuno zdrav i bezbedan obrok.

Kada je ovsena kaša “štetna” i može da utiče negativno na vaš trening?

Ovsena kaša u sebi sadrži malo proteina. A upravo protein je neophodan kako bi u organizumu došlo do regeneracije ćelija, aktivnog metabolizma, kao i sinteze enzima i proteinskih hormona.

Ukoliko se ona sprema samo u vodi, ona sadrži malo proteina koji ne pokrivaju ljudsku dnevnu potrebu za ovom hranjivom materijom, pa u kašu možete dodati mleko, ili da u doručak pored kaše uvrstite jaje ili ribu.

Instant ovsene kaše i trening

Instant ovsene kaše u sebi sadrže fitinsku kiselinu, a nemaju mnogo korisnih materija. U njima se nalazi mnogo skroba i šećera koji mogu dovesti do viška kilograma zbog velikog broja kalorija koje imaju u sebi. 

Ukoliko želite da pazite na svoju ishranu i da izgledate što bolje moguće, ne preporučujemo vam da konzumirate instant ovsene kaše, već da sami pravite ovsene kaše kod kuće. Jedino tako ćete biti sigurni koje tačno namirnice se nalaze u vašem obroku i možete da procenite i njegovu kalorijsku vrednost.

Foto: Pixabay

Ovsena kaša i trening

Dobro je poznato da trening bez adekvatne ishrane ne znači mnogo. Ishrana je ključna stvar za dobar izgled, ali i za zdrav organizam. 

Ono što je bitno da u svoj organizam unesete pre treningu su: proteini, ugljeni hirati i masti. Ovi makronutrijenti su zaslužni za snabdevanje tela kalorijama i energijom, te upravo njih je potrebno konzumirati pred fizičku aktivnost. 

Proteini

Proteini su najbolji prijatelji treninga, dobre figure i jakih i snažnih mišića, upravo zbog toga veliki broj ljubitelja teretana i bodibildinga jedu velike količine jaja koja predstavljaju odličan izvor ove hranjive materije

Proteine takođe možete pronaći i u ovsenoj kaši, a uz koriščenje mleka, jogurta ili nekih drugih namirnica koje sadrže protein, osiguraćete da dobijete dovoljnu dnevnu količinu. Ovas sam po sebi sadrži nizak nivo proteina, ali uz adekvatnu pripremu, ovaj obrok će vam biti dovoljan.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati nam pružaju energiju koja je potrebna da se uspešno obavi i završi trening. Ovsena kaša u sebi sadrži veliki broj ugljenih hidrata, i to složenih, koji su sporiji i dugoročniji izvor energije, a pritom zdraviji i više se preporučuju.

Masti

Ovsene kaše u sebi takođe sadrže masti, a zdrave masti možete pronaći i u semenkama i orašastim plodovima koje možete dodati u vašu kašu i povećati nutritivnu vrednost ovom jelu.

Koliko pre treninga treba pojesti ovsenu kašu?

Ukoliko konzumirate ovsenu kašu kao obrok koji sadrži složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine najbolje je da ga pojede 2-3 sata pre treninga.

Na taj način ćete maksimalno iskoristiti sve ono što vam nudi ovaj obrok, dozvoliti složenim ugljenim hidratima da vam daju energiju i postići maksimalne rezultate prilikom vašeg treninga.

Nadamo se da smo vam rešili nedoumice i dali odgovor na pitanje da li se ovsena kaša jede pre ili posle treninga. Zapamtite najbitnije je da jedete ovsene kaše koje ste sami pripremili. 

A priprema ovog obroka je jednostavna i možete da ga začinite sa raznim orašastim plodovima, suvim voćim i drugim sastojcima koji će doneti pozitivne efekte za vaš organizam ali i za vaše zdravlje.

Zatvoreno za komentare.