Pričate sami sa sobom? Ne morate da se plašite, čak ste u prednosti nad ostalima

Pričate sami sa sobom? Ne morate da se plašite, čak ste u prednosti nad ostalima

U jednoj studiji psiholozi Danijel Svigli i Gari Lupjan objasnili su da je razgovor sa sobom koristan i da su najpametniji ljudi na planeti redovno to činili dok su bili sami. 

Foto: Shutterstock

Ako razgovarate sami sa sobom, to pokazuje da ste samopouzdani i da ste svesni da možete da računate samo na sebe, tvrde psiholozi. 

Prema studiji spomenutih psihologa, ovo su prednosti razgovora sa sobom: 

Mozak radi efikasnije 

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket i nabrojali im šta sve treba da kupe.

U prvom delu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom delu ponavljali naglas šta treba da kupe. Ispostavilo se da su ponavljajući naglas uspeli da zapamte više proizvoda. 

Psiholozi ističu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati odranije.

Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktiviraju određena vizuelna svojstva u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete da vizuelizujete, tada isti postupak može samo da vas uspori i zbuni. 

Organizuju se misli 

Foto: Shutterstock

Pričanje naglas sa samim sobom i te kako pomaže u organizovanju zbrkanih misli u glavi.

Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate samog sebe - to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Takođe, lakše ćete doneti važne i teške odluke, razjasniti neku problematičnu situaciju u životu itd. 

Lakše se dolazi do cilja 

Napraviti listu ciljeva i pokušati da ih ostvarite može da bude težak izazov.

Tiho ponavljanje će ovaj proces učiniti lakšim i mirnijim, a vi ćete biti manje zabrinuti kada na tom putu naiđete na neki problem.

Psiholozi navode da se ponavljanjem naglas mnogo bolje koncentrišemo na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kada dođe do problema.

3 reagovanja na “Pričate sami sa sobom? Ne morate da se plašite, čak ste u prednosti nad ostalima”

  1. […] Pravljenje liste ciljeva i pokušavanje da ih ostvarimo, može da bude težak izazov.Tiho ponavljanje će ovaj proces učiniti lakšim i mirnijim, a vi ćete biti manje zabrinuti kada na tom putu naiđete na neki problem.Psiholozi navode da se ponavljanjem naglas mnogo bolje koncentrišemo na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kada dođe do problema, piše ddl.rs. […]