Superhrana u obliku zanimacije - šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

Superhrana u obliku zanimacije – šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

Ako niste znali, kikiriki je superhana. I mnogo je razloga zašto bi trebalo jesti kikiriki i proizvode od kikirikija, kao što je puter ili ulje od kikirikija, ali jedna od najvažnijih posledica uzimanja ove hrane jeste da vam može pomoći da duže živite.

Foto: Shutterstock

Da, da. Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica i ona bi čak mogla da vam produži život.

Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, te sadrži i više od 25 esencijalnih nutrijenata, počevši od vitamina B i esencijalnih amino-kiselina do minerala kao što su magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Studije su pokazale da bioaktivna jedinjenja koje sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju pregršt drugih dobrobiti za ljudski organizam. Kikiriki je prava pravcata superhrana.

Naime, šaka kikirikija vašoj ishrani daje oko sedam grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidantima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuvanjem ili pečenjem kikirikija povećava nivo fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju uglavnom su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obe pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Foto: Shutterstock

Zdravstvene institucije, uključujući American Heart Association, preporučuju da se - umesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mlečnih proizvoda i masnog mesa - jedu nezasićene masti.

A kikiriki pruža sitost i može pomoći u kontroli telesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju varenja da bi se smanjio osećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše Eat This.

Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

To je verovatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju verovatnoću da će imati prekomernu telesnu težinu ili biti gojazni, u poređenju s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.

Foto: Shutterstock

Jedna studija objavljena u JAMA pokazala je i da kikiriki može pomoći da živite duži i zdraviji život. Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali manju verovatnoću od smrti bilo kojeg uzroka – naročito srčanih bolesti – tokom perioda istraživanja.

Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njihova dostupnost u poređenju sa orašastim plodovima.

Nekoliko drugih velikih studija u koje je bilo uključeno hiljade učesnika takođe je zaključilo da vam ova mahunarka, kao deo zdrave ishrane, može pomoći da živite duže.

Zatvoreno za komentare.