Evo koje voće koje sadrži najviše proteina

Evo koje voće koje sadrži najviše proteina

Vegani se kunu u mahunarke kad je o proteinima reč, a integralne žitarice su takođe priznati izvor. Mnogi ne znaju da čak i voće sadrži proteine.

Foto: Pixabay

Predstavljamo vam 15 vrsta voća s najvećim udelom proteina. Sve preporučene dnevne vrednosti (DV) se odnose na 100 grama konzumiranog voća.

Ako pazite na kalorije, preskočite sušeno voće i držite se svežeg i uživajte u svakom zalogaju, prenosi portal Fresh.

15. Dinja: 0,8 g proteina (1% DV)

Jedan od ukusnijih načina za dopunu dnevne doze proteina je dinja. Slatka je i mekana, bogata vitaminima A i C, duetom koji zaista pomaže imunitetu.

Foto: Pixabay

Narandžaste je boje – dakle izvor beta karotena, ali i bogata vlaknima.

Kako pojesti više: uživajte dok traje leto. Jedite je samu, ili pomešanu s lubenicom u voćnoj salati.

14. Grejp: 0,8 g proteina (1% DV)

Stekao je reputaciju zdrave hrane, ali ne iz razloga što sadrži mnogo proteina – njegove druge dobrobiti su prevladale. Dobar je kao pomoć pri mršavljenju, ali nemojte se upuštati u neke čudne dijete za ekstremni gubitka kilograma zasnovane na grejpu.

Foto: Pixabay

Dobar je kao doručak koji daje mnogo energije, a kao i svi citrusi, pun je vitamina C. Ojačaće vam imunitet, što znači da ga je dobro jesti zimi, u sezoni gripa.

Kako pojesti više: Ako vas odbija kiseli ukus, dodajte malo zdravog zaslađivača.

13. Smokve: 0,8 g proteina (1% DV)

Sveže ili suve, iz smokava ćete dobiti proteine, kao i druge zdrave nutrijente. Suve imaju više proteina po gramu, ali i mnogo više šećera.

Foto: Pixabay

Smokve su pri vrhu lestvice namirnica koje sadrže kalcijum, kao i dobar izvor kalijuma. Sušene su odličan izvor vlakana, od kojih ćete biti siti.

Kako pojesti više: sveže smokve možete koristiti u salatama, predjelima ili ih jesti same.

12. Breskve: 0,9 g proteina (1% DV)

Breskve su vesnici leta. Kao i drugo voće s ove liste, donose puno više toga od samih proteina. Pune su beta karotena, bitnog za vid i imunitet. Sadrži ga većina narandžastog voća i povrća – breskve, šargarepa, batat…

Foto: Pixabay

Dobar su izvor vlakana.

Kako pojesti više: ponekad je teško sačuvati sveže breskve i pojesti ih pre nego što istrunu. Možete ih zalediti razmaknute na papiru za pečenje, pa dodavati u šejkove.

11. Banane: 1,1 g proteina (2% DV)

Banane sadrže dovoljno proteina za našu listu, ali to je samo delić vaših dnevnih potreba. Druge osobine čine ih pametnim izborom.

Foto: Pixabay

Poznat je njihov visoki udeo kalijuma, a sadrže i vlakna. Dokazano je da banana dnevno pomaže održavanju zdrave telesne težine, kao i da kalijum koji sadrže reguliše krvni pritisak. 

Kako pojesti više: banane su najbolja prenosna namirnica – čak dolaze u vlastitom pakovanju. Sjajne su kao dodatak zobenoj kaši ili žitaricama, te čine svaki šejk ukusnijim i zdravijim.

10. Maline: 1,2 g proteina (2% DV)

Možda baš ne pucaju od proteina, ali pojačaće vam dnevnu dozu i dopuniti je nizom vitamina, minerala i vlakana. Maline i drugo bobičasto voće smatraju se superhranom jer su prepuni antioksidansa.

Foto: Pixabay

Nemojte se oslanjati samo na njih da zadovoljite potrebe za antioksidansima, ali uz potporu drugih zdravih namirnica su izvrsne za tu namenu.

Sadrže i mnogo vlakana.

Kako pojesti više: Ubacite ih u žitarice za doručak.

9. Ribizla: 1,4 g proteina (3% DV)

Jarka boja crvene ribizle dodaće živost na vaš tanjir, a istovremeno i proteine, vlakna i važne minerale. Ribizle su puni vlakana, što je osobito važno. Kad su vlakna i proteini iskombinovani u istoj namirnici, to je puno bolje za sistem organa za varenje.

Foto: Pixabay

Takođe, iz ribizle ćete dobiti istu količinu vitamina C koju biste dobili i iz narandže.

Kako ih pojesti više: ubacite ih u salatu, ili ih jedite same. Možete od njih napraviti i džem.

8. Džekfrut: 1,7 g proteina (3% DV)

Džekfrut ili nangka se već može pronaći konzervisan u specijalizovanim trgovinama uvozne hrane. Vredi ga potražiti, jer sadrži mnogo proteina, vitamina C i vlakana, kao i većina voća sa ove liste.

Foto: Shutterstock

Tu je i mnogo kalijuma – otprilike na nivou banana. Visok nivo antioksidansa, vitamina C i malo vitamina A, pomažu telu u borbi protiv štete koju izazivaju slobodni radikali.

Kako pojesti više: odličan je u varivima, gulašima, jelima sa karijem...

7. Kumkvat: 1,9 g proteina (3% DV)

Ako niste nikad jeli kumkvat, probajte ga. Danas ga već ima i kod nas. Sadrži više proteina od mnogih drugih vrsta voća, a pun je i vitamina i drugih fitonutrijenata. Kumkvat se koristi u protivupalnim dijetama. Dobar je izvor vlakana, a riboflavin koji sadrži može vam podići nivo energije kada ste iscrpljeni.

Foto: Shutterstock

Kumkvat je i odličan izvor vitamina C, važnog za dobar imunitet.

Kako pojesti više: nije teško. Operite ga i ubacite u usta. Možete ga jesti celog, iako možete ispljunuti semenke, ako vam smetaju.

6. Avokado: 2 g proteina (4% DV)

Mislilo se da je avokado nešto što treba izbegavati zbog previše masnoća. Danas znamo da nisu sve masnoće iste, te da su one koje avokado sadrži iz kategorije onih kojih biste trebali jesti više, kako biste gubili masti iz vlastitog tela, kao i u sklopu celovite i zdrave ishrane.

Foto: Pixabay

Iznenadićete se da avokado spada u voće bogato proteinima, ali po tome je bolji od većine svojih rođaka, iako ga uglavnom spominjemo zbog zdravih masnoća.

Osim proteina i zdravih masnoća, avokado sadrži i mnogo kalijuma. S njime ne možete pogrešiti.

Kako pojesti više: stavljajte ga u salate, gnječite u gvakamole, ili ga jedite samog, kao užinu između obroka. Šejkove će učiniti bogatijima, dodaće im proteine i zdrave masnoće, od kojih ćete dugo ostati siti.

5. Suve šljive: 2,2 g proteina (4% DV)

Preporučuju se zbog visokog udela vlakana i blagotvornog uticaja na varenje, ali su i po proteinima u vrhu lestvice voća. Dobro ih je pojesti nekoliko, ali ne preterujte zbog velikog udela šećera.

Foto: Shutterstock

Osim vlakana i proteina, sadrže i mnogo fenola, supstanci koje sprečavaju rak i bolesti srca. Vlakna će držati nivo šećera u krvi stabilnim, što je dobro za održavanje zdrave telesne težine i sprečavanje nastanka dijabetesa. To je mala voćka s velikim potencijalom.

Kako ih pojesti više: lako, budući da se uvek mogu jesti same kao brzi zalogaj.

4. Urme: 2,4 g proteina (5% DV)

Urme su jako dobar izvor proteina. U kombinaciji s drugim voćem i povrćem mogu da zadovolje vaše dnevne potrebe. I one su pune kalijuma, što je dobro, jer manjak kalijuma može da uzrokuje zdravstvene probleme.

Foto: Shutterstock

Kad ih jedete, uzimate i velike količine vlakana, koja snižavaju holesterol i pomažu sa nivoom šećera u krvi.

Kako ih pojesti više: urme je lako poneti sa sobom i jesti u pokretu. Često se koriste u kolačima jer su slatke i imaju ugodnu teksturu.

3. Guava: 2,6 g proteina (5% DV)

Na žalost, ovo voće bogato proteinima nije moguće trenutno nabaviti kod nas. Šteta, jer osim proteina sadrži mnogo drugih korisnih nutrijenata. Na primer, likopen, antioksidans koji čini paradajz zdravim. Guava ga sadrži još više, a likopen se do sada dobro pokazao kao antioksidans koji sprečava rak.

Foto: Shutterstock

Takođe, guava je puna vitamina C, čak i pola guave sadrži dovoljno za dnevne potrebe jedne osobe.

Kako ih pojesti više: Posetite Brazil, valjda. Ako vam se nađu pod rukom, operite ih, prerežite na pola i narežite na kriške. Možete ih jesti same ili dodati u voćnu salatu.

2. Suvo grožđe: 3,1 g proteina (6% DV)

Suvo grožđe je, sa mnogo više proteina nego grožđe, na drugom mestu liste. Slatko je i mekano, pa se često koristi u kolačima ili kao deo brzih užina. Dobro je za varenje, a mnogi ne znaju da je i izvrstan izvor kalcijuma, pa jačate svoje kosti kad ih jedete.

Foto: Shutterstock

Suvo grožđe je ujedno dobar izvor gvožđa i kalijuma, kao i solidan izvor vlakana. Kao i kod sušenih kajsija i drugog suvog voća, pripazite koliko ih jedete jer sadrže mnogo šećera.

Kako ih pojesti više: Dodajte ih u zobenu kašu (koja je sama po sebi izvrstan izvor proteina) ili zobenom keksu. Odlične su i kao brza užina koju možete da ponesete sa sobom.

1. Suve kajsije: 3,4 g proteina (6% DV)

Kajsije su na prvom mestu, ali samo sušene – sveže ne sadrže toliku količinu proteina na sto grama. Kod većine suvog voća proteini su koncentrisani, ali je ista stvar i sa šećerom.

Foto: Shutterstock

Osim što su bogate proteinima, kajsije su izvrstan izvor vitamina A, koji je antioksidans i štiti telo od slobodnih radikala, posebno od onih koji oštećuju oči.

Kajsije sadrže i mnogo kalijuma, koji drži krvni pritisak u normali. Dobro je jesti voće u potrazi za proteinima, jer s njime uvek dolaze antioksidansi, minerali i vlakna.

Kako ih jesti više: Naseckajte suve kajsije i dodajte ih u vaše jutarnje žitarice, ili ih ubacite u testo za proteinski keks.

Top 10 namirnica sa najviše proteina
Podsetite se koje namirnice sadrže najviše proteina.

Zatvoreno za komentare.