Prema podacima neprofitne američke organizacije „Environmental Working Group“ (EWG), uprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske materije koje izazivaju niz tegoba i bolesti.
Foto: Shutterstock
Hemijska sredstva koja preventivno deluju protiv parazita i bolesti imaju štetno dejstvo na zdravlje ljudi i izazivaju brojne komplikacije.
Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka.
Zato se preporučuje da se pre upotrebe povrće i voće dobro opere i prema potrebi oljušti.
Prema istraživanju EWG-a za 2019. godinu, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama pri samom je vrhu liste hrane s najviše pesticida.
Naime, čak 60 odsto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene materije.
Foto: Shutterstock
Ovo je lista namirnica sa najviše pesticida:
1. Jagode
2. Spanać
3. Kelj
4. Nektarine
5. Jabuke
6. Grožđe
7. Breskve
8. Trešnje
9. Kruške
10. Paradajz
11. Celer
12. Krompir
lSve je pocelo sa novim sortama i hibridima kao i selekcijom biljakana povecanje prinosa ne vodeci racuna o otpornosti na bolesti.Posle cega se pojavila potreba zastite visokoproduktivnih biljaka uglavnom hemiskim i drugim po coveka stetnim hemiskim preparatima. Nista bolje nije sa vestackim djubrivima gde pranje i ljustnje plodova ne pomaze.Jedino djubrivo su produkti razlaganja organskih materija u prirodi i stare sorte koje poseduju imunitet na bolesti stican hiljadama godina.Prekomernim zalivanjem prodaju nam vodu u plodovima.Otporne biljke djubrene stajnakom daju zdravu hranu sto smo imali pre egzibicija naucnika.