Više od 65 odsto namirnica sadrži štetne hemijske materije! Obratite pažnju na one najviše prskane!

Više od 65 odsto namirnica sadrži štetne hemijske materije! Obratite pažnju na one najviše prskane!

Prema podacima neprofitne američke organizacije „Environmental Working Group“ (EWG), uprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske materije koje izazivaju niz tegoba i bolesti.

Foto: Shutterstock

Hemijska sredstva koja preventivno deluju protiv parazita i bolesti imaju štetno dejstvo na zdravlje ljudi i izazivaju brojne komplikacije.

Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka.

Zato se preporučuje da se pre upotrebe povrće i voće dobro opere i prema potrebi oljušti.

Prema istraživanju EWG-a za 2019. godinu, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama pri samom je vrhu liste hrane s najviše pesticida.

Naime, čak 60 odsto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene materije.

Foto: Shutterstock

Ovo je lista namirnica sa najviše pesticida:

1. Jagode

2. Spanać

3. Kelj

4. Nektarine

5. Jabuke

6. Grožđe

7. Breskve

8. Trešnje

9. Kruške

10. Paradajz

11. Celer

12. Krompir

Ostavi komentar

  1. lSve je pocelo sa novim sortama i hibridima kao i selekcijom biljakana povecanje prinosa ne vodeci racuna o otpornosti na bolesti.Posle cega se pojavila potreba zastite visokoproduktivnih biljaka uglavnom hemiskim i drugim po coveka stetnim hemiskim preparatima. Nista bolje nije sa vestackim djubrivima gde pranje i ljustnje plodova ne pomaze.Jedino djubrivo su produkti razlaganja organskih materija u prirodi i stare sorte koje poseduju imunitet na bolesti stican hiljadama godina.Prekomernim zalivanjem prodaju nam vodu u plodovima.Otporne biljke djubrene stajnakom daju zdravu hranu sto smo imali pre egzibicija naucnika.