Domaćica iz Kule gaji čak 800 vrsta povrća ???

Domaćica iz Kule gaji čak 800 vrsta povrća ???

Domaćica iz Kule, Vukica Todorović, već dve godine prikuplja kolekciju retkog povrća. Danas u njenoj bašti, u centru Kule, raste tri stotine vrsta paradajza, dvesta vrsta paprika, trideset sorti patlidžana – ukupno 800 vrsta povrća.

Foto: Shutterstock

Vukica Todorović iz Kule od detinjstva gaji ljubav prema biljkama i baštovanstvu. Pre dve godine odlučila je da napravi svoju kolekciju povrća koju je nazvala "Vukicin azil za biljke“, i u bašti od tri stotine kvadratnih metara bavi se isključivo proizvodnjom na organski način, piše RTV.

- Dok sam gledala na baštu, kao na fabriku hrane, imala sam drugačiji pristup prema svemu i ništa nije bilo ovako kako je sada. Kako sam ostvarila ovakav pristup, nekako su i biljke zdravije, lepše. Sa uživanjem se mora bašta uzgajati da bi sve bilo lepo i zdravo - kaže ona.

Za najveći broj biljaka Vukica sama proizvodi semena koja na proleće rasađuje, tako da je tokom čitave godine potrebno mnogo truda i rada.

U njenoj bašti se nalaze vrste paradajza iz čitavog sveta, tako je tu sahar, žuti paradajz iz Rusije, čije je seme dobila od prijatelja koji su se nastanili u Vojvodini.

- Ovo je džinovski jabučar, dobila sam ga od jednog čoveka iz Ćuprije i prati ga neobična priča. Kada je njegova baka umrla, našao je staro sebe u ormanu i on se primio posle 10 godina stajanja - kaže ona, dodajući da svima savetuje da napravi mali kutak za povrće, pošto je danas sve što ima etiketu organsko, papreno skupo.

Za prikupljanje i uzgoj svoje kolekcije Vukica do sada nije imala većih ulaganja, a kompletna proizvodnja koristi se za porodične potrebe i poklone prijateljima i komšijama.

Ostavi komentar

 1. Tһanks for a marvelous posting! I actuaⅼlу enjoyed reading it, you’re ɑ great author.
  I wiⅼl remember to bookmarк your blοg and will often come back
  sometime soon. I want to encourage yoս to ultimateⅼy continue your great posts,
  have a nice evening!

 2. Whats up ɑre using WordPress for yоur site platform? I’m new
  to the blog world but I’m trying to get staгted and
  create my own. Do you need any coding expeгtise to
  make your own blog? Any helⲣ would bе really appreciated!