Energetski vampir - ovaj uređaj troši najviše struje!

Energetski vampir – ovaj uređaj troši najviše struje!

Da li znate šta je "energetski vampir"? Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85°C) izaziva veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Foto: Shutterstock

Takvi uređaji nazivaju se i energetski vampiri, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnoj studiji "British Gas-a", mogu da budu odgovorni za neverovatnih 23 odsto električne energije koja se troši u domaćinstvu.

Za većinu uređaja najpristupačnije rešenje je da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete da ''ukrotitie" električni bojler. Za ovaj uređaj stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih, ako ne i najveći energetski vampir u domaćinstvu, piše Srbija Danas.

Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini bojlera je temperatura unapred nameštena, ali da biste uštedeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.'

Prepoloviće vam se račun nakon što ga podesite!

Zatvoreno za komentare.