Održavanje doma čistim je nešto što se podrazumeva na svakodnevnom nivou. Međutim, tokom pandemije ovoj rutinskoj stvari se pristupa ozbiljnije jer čišćenjem ne skupljamo samo prljavštinu, već štitimo nas i našu porodicu od opasnih mikroorganizama koje smo potencijalno uneli spolja.
Foto: Pexels
Tokom pandemije život se neizostavno menja. Kuhinja više nije mesto gde povremeno spremamo ručak, već se pretvorila u porodični restoran, školu pa čak i kancelariju u zavisnosti od profesije i potreba ukućana.
Pošto svi neprestano cirkulišu kroz kuću ili stan čitavog dana, potrebno je mnogo više energije i vremena da se očisti boravišni prostor i ujedno se zaštiti od klica. Pa, šta treba da znamo o klicama koje vrebaju tamo gde živimo i kako da ih držimo na odstojanju?
Sređivanje poda kombinacijom čišćenja i dezinfekcije
Budite iskreni prema sebi i razmislite kada ste poslednji put dezinfikovali pod?
Premda zvuči slično, postoji velika razlika između brisanja i dezinfekcije poda. Čišćenje može pomoći u uklanjanju klica, ali ih neće u potpunosti eliminisati. Primera radi, paročistači ne koriste hemijska sredstva štetna po disajne organe, ali sterilišu pod uz pomoć vodene pare, koja je pogodna i za dezinfekciju igračaka.
Idealno je pod očistitit kombinacijom čišćenja i dezinfekcije - prvo očistite pod kako biste uklonili prljavštinu, prašinu i sve ono što može prouzrokovati da se mikrobi zalepe za površinu, a zatim ga dezinfikujte kako biste ubili sve mikrobe koji su ostali.
Zašto je ovo važno?
Sve što se nađe na vašim cipelama sa ulice završi na istom podu na kojem sedite, bacate stvari i sa kojim su vaša deca i kućni ljubimci u stalnom kontaktu. Čišćenjem poda održavate dom sterilnijim i osećaćete se barem malo prijatnije unutar doma u kojem ste primorani da ostanete tokom pandemije.
Detaljno čišćenje kuhinje adekvatnim sredstvom
Većina nas se pita kako očistiti mesto na kojem spremamo obroke, kao i to da li je potrebno dezinfikovati namirnice koje donosimo iz marketa. Kuhinja se i dalje treba čistiti rutinski, samo mnogo češće i detaljnije.
Čistite kuhinjske površine nakon odlaganja namirnica, pre i posle kuvanja, kao i na kraju dana ukoliko želite da budete sigurni da ste dobro očistili kuhinju. Obavezno koristite nove daske za sečenje jer se na njima nakuplja veliki broj bakterija, a suđe je idealno prati u mašini za pranje posuđa zbog pare kojoj su predmeti izloženi, a koja dodatno pomaže dezinfekciji.
Takođe, češće čistite i samu mašinu, kao i frižider, šporet, mikrotalasnu rernu i ostale veće ili manje kuhinjske aparate. Naglasićemo da u ovom slučaju, više ne znači bolje. Ako površine očistite sa 2 različita sredstva, nećete ih nužno bolje dezinfikovati već možete izazvati neželjene reakcije kao što su proizvodnja gasova ili opekotine na koži, zbog mešanja hemikalija koje ne idu zajedno.
Odaberite jedno adekvatno sredstvo i njime čistite detaljnije nego što biste to inače radili.
Što se tiče samih kesa i namirnica koje donosite iz prodavnice, one su evidentno prošle kroz različite ruke tokom procesa proizvodnje, transporta i pakovanja.
Važno je, kao i do sada, dobro oprati voće, povrće i sve ono što je bilo u direktnom kontaktu sa tuđim rukama, dok sa druge strane možemo biti mirniji kod proizvoda koji su dobro upakovani u kutiju. Budite oprezni kod čišćenja proizvoda jer ne želite da sapunica dospe u hranu koju konzumirate.
Pranje artikla iz kupovine nije pitanje neophodnosti, već minimiziranja rizika. Većina stručnjaka se slaže da je veoma mala šansa da se zarazite preko površine proizvoda koje ste kupili, ali ta šansa svakako postoji stoga je preporučljivo oprati ih pod mlazom jake vode i ostaviti ih 4-5 minuta da se osuše.
Foto: Pexels
Dezinfekcija svih delova kupatila
Pre nego što počnete sa čišćenjem kupatila, počnite tako što ćete prvo dobro oprati ruke. Preporučljivo je koristiti kvalitetnija dezinfekciona sredstva koja su dovoljno jaka da uklone klice “teže ubijajućeg” virusa poput Kovida 19.
Zatim stavite rukavice za jednokratnu upotrebu i sklonite sapun, činije, sunđere, kante za otpad i sve ostale predmete koje vam smetaju, tako da možete temeljno očistiti sve delove kupatila.
Važno je da ne zaboravite na čišćenje područja koja se najčešće dodiruju kao što su prekidač za svetlo, brave, slavine ali i ona manje očigledna mesta koja takođe često dodirujemo poput glave tuša, zavese za tuširanje i daske WC šolje.
U periodu pandemije nikada ne možete biti previše temeljni, a kupatilo je mesto na kojem će se klice najbrže raširiti. Ne morate panično čistiti, već pravilno.
Napomenućemo da je sredstvo za dezinfekciju potrebno ostaviti na površini od 3 do 5 minuta kako bi imali vremena da zaista ubiju mikroorganizme i klice. Uputstva su uvek istaknuta na pakovanju, pa je preporučljivo pročitati ih pre upotrebe sredstava.
Kada završite sa čišćenjem kupatila, pažljivo skinite rukavicu tako što gurnete prst ispod otvora, kako ne biste golom rukom dodirnuli spoljnu stranu kojom ste čistili. Nakon toga još jednom dobro operite ruke, najmanje 40 do 60 sekundi sa antibakterijskim sapunom.
Svakodnevno čišćenje doma kao odbrana od virusa
Prenos klica sa osobe na osobu nosi mnogo veći rizik od prenosa putem površina, ali stručnjaci preporučuju da barem jednom dnevno čistite i dezinfikujete površine koje često dodirujete kako biste bili sigurni da niste uneli virus spolja.
Pojedine klice, poput klica Kovid 19 virusa, mogu preživeti na određenim površinama i nekoliko dana.
Stvaranjem navika koje smo naveli u tekstu iznad smanjićemo rizik od infekcije i ujedno svakoga dana živeti u čistom domu. Dakle, prvo dobro očistite životni prostor, a zatim ga dezinfikujte adekvatnim sredstvom koje zdravstveni stručnjaci preporučuju.
Čišćenje je dokazana i proverena odbrana od virusa, zato poštujte smernice i uradite sve što je do vas kako biste se što manje izlagali riziku od prenosa klica, i unošenja istih u vaš dom.