Izbegnite slomljeno srce - postavite sebi ova pitanja u prvih 100 dana veze!

Izbegnite slomljeno srce – postavite sebi ova pitanja u prvih 100 dana veze!

Postoji mnogo ranih (upozoravajućih) znakova – neki suptilni, drugi prilično očigledni – koji mogu pomoći u sprečavanju stresa, glavobolje, a možda čak i slomljenog srca. Ovo su neka pitanja koja bi trebalo da postavite u prvih 100 dana veze!

Foto: Shutterstock

Evo nekoliko pitanja koja treba da postavite sebi tokom prvih 100 dana veze, piše Aktivni.si.

1. Da li verujete svom partneru? „Bez poverenja, nema čvrste osnove na kojoj se može izgraditi emocionalna intimnost“, piše stručnjak za odnose i klinički psiholog dr. Andrea Bonior u časopisu Psihologiji danas.

2. Da li ga voliš kao što on/ona voli tebe? Da li su emocije više jednostrane.

3. Da li te poštuje? U zdravoj vezi komunikacija je otvorena i odvija se na način koji nije ponižavajući ili omalovažavajući. Takođe, partneri generalno cene jedni druge.

4. Da li se osećate zadovoljno? Drugim rečima, osećate da od partnera dobijate ono što vam je potrebno, kaže terapeut.

5. Da li pokazujete zahvalnost jedni drugima? “Čak i mali izrazi zahvalnosti i uvažavanja mogu pomoći u poboljšanju zadovoljstva u vezi”, kaže dr. Bonior. Jednostavno “hvala” može napraviti veliku razliku.

6. Da li ste otkrili manipulativno ponašanje? Najbolja veza je, naravno, ona u kojoj nema ni zlostavljanja (a to uključuje emocionalno zlostavljanje) niti manipulacije. Nažalost, previše pojedinaca se “pristaje” na vezu u kojoj se sve svodi na ovo.

7. Da li ste ljuti? Opraštanje je deo svake zdrave veze. Ako osoba ima problema sa praštanjem, zdravlje veze će patiti.

8. Da li delite slična interesovanja? Što ne znači da sve rade zajedno. Ali dobro je što znaju da uživaju u društvu jedni drugih.

9. Da li poštujete međusobne razlike i vrednosti? Važno je poštovati individualnost drugih. Ako se oštro protivite svim stavovima vašeg partnera i obrnuto, verovatno ćete imati problema da održite vezu.

10. Da li je vaša komunikacija zdrava? Komunikacija je puna poštovanja, posebno kada se govori o stvarima o kojima nije tako lako.

11. Da li vaša veza negativno utiče na druge oblasti vašeg života? Kao što su karijera, prijateljstva i porodica. Ako vas vaša veza sprečava da napredujete u svim oblastima vašeg života, to može biti znak da vaša veza nije zdrava.

12. Da li ste se mnogo promenili i izgubili kontakt sa sobom? Postali ste drugačija osoba, da tako kažem, i trudite se da ugodite svom partneru, ignorišući sopstvena osećanja i vrednosti.

13. Postoji li reciprocitet u vezi? Verovatno ste to pročitali mnogo puta: veza je davanje i uzimanje.

14. Da li ste često uznemireni, ljuti, tužni ili razočarani?

15. Možete li biti strpljivi jedni prema drugima?

16. Imate li osećaj da nešto nije u redu sa vama? Partner ne treba da čini da se osećate nesigurno, da gubite samopouzdanje ili sumnjate u sebe.

17. Da li imate uglavnom pozitivne ili negativne interakcije sa svojim partnerom?

18. Da li se vaše mentalno zdravlje pogoršalo od početka vaše veze? Toksična veza će imati negativan uticaj na mentalno zdravlje i dobrobit.

19. Da li se beznađe uvuklo u vašu dušu?

20. Ima li dovoljno naklonosti između vas? Prema rečima dr. Prema Bonioru, čak i „mali gestovi naklonosti kao što su zagrljaji, poljupci i utešni dodiri mogu uveliko doprineti tome da se svaka osoba oseća bezbedno u svojoj vezi“.

21. Da li se osećate kao da ste sve vreme pod kontrolom? Prema rečima psihijatra dr Abigail Brenner ovo je jedna od važnijih crvenih zastavica u vezi – ljubomorni i dominantni partner.

22. Da li ste otvoreni i iskreni jedno prema drugom?

23. Da li se partner ponaša potpuno nezrelo?

Zatvoreno za komentare.