Kako je nastao taksi: kratka istorija taksija

Kako je nastao taksi: kratka istorija taksija

Rečenica Prati vozilo ispred! je sigurno najviše puta igovorena fraza kada glavni junak filma uđe u taksi. Svako od nas je poželeo ovo da isproba bar jednom u životu! 

Foto: Pexels

Taksi vozila su jedna od najkorisnijih usluga modernog sveta, jer ne morate da se brinete za parking, možete da stignete na bilo koju lokciju u gradu, a i osećaj da imate ličnog šofera je prilično dobar. 

Ali taksiji i nisu tako moderni kao što se čini. Ova usluga postoji već par stotina godina u Evropi i prošla je dugačak put od zaprežnih kola do modernog taksija! 

U nastavku pročitajte istoriju taksija i kako je on nastao!

Gde su se pojavila prva taksi vozila

Još s početka davnog 17. veka u Londonu su se pojavili kočijaši koji su nudili uslužan prevoz pešacima u gusto naseljenim gradovima.

Nakon nekoliko decenija, ovaj vid prevoza je postao sve popularniji, a 1635. su zakonom doneti propisi o ovim vozilima, tako da je samo par decenija nakon toga donet zakon koji nalaže da kočijaši moraju imati dozvolu da bi se bavili tim poslom.

Početkom 19. veka dizajnirana je nova vrsta vozila koje je bilo manje, a samim tim i brže i lakše za upravljanje. Ovo je bila otvorena kočija na dva točka, neka vrsta prvog kabrioleta, a ubrzo je dobio nadimak kabi, a tako ga većina Engleza i danas zove. Najpoznatiji detektiv Šerlok Holms često koristi kabi kako bi što pre stigao do mesta zločina!

Ovo su bili prvi začeci taksija kakvog danas poznajemo, a sve se menja izumom taksimetra koji je olakšao naplatu ove usluge. Početkom 20. veka pojavljuju se taksiji opremljeni taksimetrom na ulicama i tada s sve menja!

Taksi kakav danas poznajemo

Nakon izuma taksimetra mnogi vozači su se bunili jer više nisu mogli da naplaćuju vožnju onoliko koliko su želeli. Par decenija nakon toga, 1940ih godina je radio olakšao poslovanje taksi prevoznika.

Zahvaljujući radiju, vozač i centrala su mogli da komuniciraju i posao je produktivnije obavljan jer su mogli da organizuju vozila u velikim metropolama. Otprilike u isto vreme, prva moderna taksi vozila su i u Beogradu mogla da se primete na ulicama. Naš glavni grad nikako nije zaostajao za evropskim metropolama! 

Ubrzo nakon toga su kompanije počele da unapređuju svoja vozila, tako da je vožnja postajala sve udobnija i lepša. 

Neki gradovi kao što je Njujork Siti imaju prepoznatljivu boju taksi vozila. U filmovima je često prikazan dobro poznati žuti taksi, a 1967. godine je donet zakon da svi taksiji moraju biti žute boje, kako bi bili prepoznatljivi na ulicama grada. Još jedan zakon za takav zakon je pokušaj da se smanje divljaci - taksi prevoznici koji samostalno obavljaju ovaj posao, a da nisu zaposleni u nekoj kompaniji.

U tom trenutku je bilo jako skupo ofarbati lični auto u žutu boju, a možda si još neko vreme mogao da opstaneš kao divljak ako si već imao žuti auto. 

Taksi vozila su svetski fenomen, a Njujork je tek treći grad na svetu po brojnosti ovih vozila, a ispred njega su London i Lima, glavni grad Perua. Možda bi svi veliki gradovi sveta trebalo da se ugledaju na zakon Njujorka, kako se ne bi dešavale prevare poput najskuplje vožnje taksijem ikada!

Foto: Pexels

Šta nas čeka u budućnosti?

Poslednjih par godina ova industrija je jako naredovla pojavom kompanija koje su omogućile poziv taksi vozila preko mobilne aplikacije.

Pojavom Uber i Yandex prevoznika, poziv taksija nikada nije bio lakši. Ovaj prevoz je omiljeni turistima, jer mogu brzo i lako da se snađu u novom gradu. Jezičke barijere su prošlost, a preko aplikacije možete videti tačnu rutu koju ćete preći, kao i cenu prevoza. 

Ovaj način poslovanja sprečava i prevare koje su česte na ulicama našeg glavnog grada. Pored toga, korisnički servis je jako razvijen, i ovakve kompanije vode računa o iskustvima svojih korisnika. Na aplikaciji takođe možete oceniti vozača, i to koliko je vožnja bila prijatna. 

Ako dođe do nekih neprijatnih situacija, imate kome da prijavite incident!

A kakav će taksi biti u budućnosti?

Istina je da su aplikacije za taksi protresle svet, ali kakva nas budućnost čeka?

Ovakve aplikacije ne samo da prevoze korisnike, već preko njih možete poslati paket ili naručiti hranu. Taksi industrija je sve naprednija, a ko zna kakva nas budućnost čeka! 

Možda to budu neki automatizovani električni automobili koji se kreću bez vozača! Ali to možda da ostavimo za naučno-fantastične filmove.

Taksi u velikoj meri olakšava naš život, a dobar razgovor sa taksistom nikada nije na odmet! Sigurno i oni imaju neka čudna iskustva sa ljudima koje su vozili, ali na kraju takva je priroda ovog posla!

Zatvoreno za komentare.