Oprema za trening kod kuće - lako zategnite i oblikujte telo

Oprema za trening kod kuće – lako zategnite i oblikujte telo

Da li želite da oblikujete telo bez odlaska u teretanu?

Foto: Pexels

Uz malo truda, volje, edukovanja i kvalitetnu opremu, neće vam biti teško da budete fit i osećate se dobro u svom telu.

Mnogi pogrešno misle da su za trening kod kuće potrebna velika finansijska ulaganja, međutim, za osnovne fitnes vežbe, treba vam svega nekoliko ključnih rekvizita i uz redovno vežbanje, doći ćete do linije koju želite da postignete. 

Nastavite da čitate naš tekst i upoznajte se sa opremom koju treba da uključite u vašu kućnu teretanu i saznajte o čemu treba da mislite prilikom njenog odabira!

Bučice - odaberite tegove u skladu sa vašim potrebama

Bučice za trening predstavljaju idealnu opciju za definisanje različitih grupa mišića. Ovi kompaktni tegovi su idealna opcija za jačanje bicepsa i tricepsa, mogu se koristiti prilikom ciljanih vežbi za mišiće ruku, ali i tokom drugih aktivnosti, kao što su trčanje ili trbušnjaci, kao vid dodatnog opterećenja. 

Prilikom kupovine, naići na bučice različitih dimenzija i kilaža koje bi trebalo da izaberete u skladu sa vašim ciljevima i mogućnostima. Predlažemo vam da kupite nekoliko različitih parova bučica kako biste postepeno mogli da pojačavate intezitet treninga. 

Za kućni trening idealan izbor su bučice od vinila i neoprena koje neće oštetiti podove u vašem stanu i biće prijatne i veoma jednostavne za manevrisanje. 

Prostirka za vežbanje - neizostavna oprema za udobnost tokom treninga

Kvalitetna, mekana i udobna prostirka za vežbanje je neizostavan deo opreme za izvođenje najrazličitijih vežbi. Buduće da su drveni podovi izuzetno tvdri i neudobni, a vežbanje na tepihu takođe može biti neprijatno, udobne podloge za vežbanje su idealno rešenje.

Na njima možete izvoditi trbušnjake, ali i vežbe za leđa i stomak, kao i vežbe zagrevanja. Uglavnom su sačinjene od materijala kao što je nitrilna guma i otporne su na habanje i klizanje, a samim tim utiču na komfor i bezbednost tokom izvođenja vežbi, te pospešuju njihovo pravilno izvođenje.

Elastične trake i ekspanderi - omiljeni rekviziti ženske populacije

Jeste li probali elastične trake i ekspandere? 

Ovi zanimljivi i veoma korisni rekviziti pružaju vam mogućnost izvođenja najrazličitijih vežbi, dolaze u nekoliko dimenzija, dok su ekspanderi vrlo slični rekviziti sa različitim opterećenjima.

Uz malo kreativnosti, uz njih je moguće vežbati ramena, ruke, noge i leđa, imaju pozitivan uticaj na koordinaciju, brzinu, a posebno fleksibilnost zglobova i mišića. Najčešće se koriste za zagrevanje i istezanje, ali isto tako mogu biti i sastavni deo glavnog treninga.

Foto: Pexels

Idealne sprave za kardio trening

Kardio trening jedan je od najvažnijih segmenata svakog treninga. Bilo da vežbate u teretani, kod kuće, idete na individualni ii grupni sport, kardio ne možete preskočiti.

Da li znate šta postižete kardio treningom, šta on obuhvata i koja oprema vam treba? 

Kardio trening, kako se iz imena može zaključiti poboljšava rad srčanog mišića, ali i disajnih organa i čitavog krvnog sistema, utiče na postizanje i poboljšanje kondicije i značajan je za uklanjanje masnih naslaga. 

Kardio trening može biti trčanje, hodanje, plivanje, preskakanje vijače, vožnja bicikla i slično. U skladu sa vašim preferencijama, možete izabrati samo jednu od ovih vežbi, a možete ih i kombinovati i na taj način uneti dinamiku u trening i aktivirati sve mišiće. 

Koji god trening kod kuće da je vaš izbor, kardio ne smete izostaviti, ali naravno on ne treba da uzme prevlast nad vežbama snage, kako biste postigli željene efekte i oblikovali mišiće.

Dobra stvar kod ovog tipa treninga jeste da vam tokom većeg dela godine ne treba oprema i ovaj segment možete odraditi na otvorenom, šetnjom, trčanjem ili vožnjom bicikle. 

Ipak, za kardio trening kod kuće biće vam neophodna veća ulaganja, budući da su sprave potrebne za ovaj vid treninga nešto skuplje. Ipak, ovo ulaganje se isplati, s obzirom na to da su tokom zime i loših vremenskih uslova idealna opcija za vežbanje kod kuće.

Za kardio trening možete izabrati vijaču, traku za trčanje, sobni bicikl i slične sprave koje će veoma brzo postati jedna od glavnih sprava vaše kućne teretane! 

Odeća i obuća za trening - ne zaboravite na sportsku garderobu

Mnogi zanemaruju sportsku odeću i obuću za trening kod kuće, pogrešno smatrajući da imaju isključivo estetsku funkciju. Ipak, garderoba i obuća jedan su od važnih segmenata za udobnost, prijatan osećaj i sigurnost tokom treninga, a samim tim utiču na performanse i uspešnost.

Iako je za svakodnevno oblačenje pamuk jedan od najboljih materijala, za sportsku garderobu on nije najbolji izbor, budući da znoj koji upije ne sprovodi na površinu, već se on zadržava na telu. čini odeću teškom i stvara neprijatan osećaj na koži. 

Najbolja opcija su svakako majice i helanke sastavljene mešavinom poliestera, elastina i pamuka, uz dodatak drugih sličnih materijala. Ovakav sastav čini odeću rastegljivom na dodir, znoj se zadržava na površini, a ako birate nešto skuplje, samim tim i kvalitetnije komade, izbegava se razvoj bakterija i pojava neprijatnih mirisa

Patike takođe igraju važnu ulogu posebno za bezbednost tokom treninga. Predlažemo vam da odaberete sportske patike koje se ne klizaju, adekvatno štite vaš zglob i omogućavaju lagodan korak, pružajući idealnu potporu vašem stopalu. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, da ste spremili papir i olovku, zapisali koja je to neizostavna oprema za trening kod kuće i da ste spremni za kupovinu koja je prvi korak ka postizanju sjajne linije, odlične forme, ali i poboljšanje zdravlja čitavog organizma!

Zatvoreno za komentare.